|  Politika

»Vidimo se na kongresu 25. aprila«

Janković: Ne gre za tekmo z Bratuškovo, a odločitev za kandidaturo za predsednika PS je dokončna

Vprašanje, ali obstaja kakršnakoli možnost, da bi kandidaturo umaknil na samem kongresu, je Janković označil za zanimivo, da ne rečem smešno.

Vprašanje, ali obstaja kakršnakoli možnost, da bi kandidaturo umaknil na samem kongresu, je Janković označil za "zanimivo, da ne rečem smešno".
© Tomaž Lavrič

Prvi predsednik PS Zoran Janković še vedno trdi, da ima lahko največja vladna stranka tudi po kongresu in predsednico vlade in župana glavnega mesta. Ob tem poudarja, da ne gre za tekmo med premierko Alenko Bratušek in njim. Vlada ima priložnost zaključiti mandat, a njegova odločitev za kandidaturo za predsednika PS je dokončna, pravi. Po Jankovićevem mnenju se druge stranke preveč vtikajo v PS. "Razni preračunljivci" naj skrbijo za svoje stranke, je poudaril na današnji novinarski konferenci. Sam je, kot pravi, svojo državotvornost pokazal že na zadnjem kongresu PS, ko je zamrznil svoj status predsednika stranke, in tudi nekaj mesecev pozneje, ko je s tega položaja še odstopil. "Vlada ima možnost zaključiti mandat, ampak je moja odločitev glede kandidature in oktobra in tokrat dokončna," je dodal Janković.

Ob tem je povedal, da se v delo vlade ni nikoli vtikal, za nasvet pa da so ga vprašali le glede kriznega davka in dviga davka na dodano vrednost (DDV). Prav tako v enem letu ni hodil po terenu in obiskoval članov PS - ravno zato, ker "stranka ne more imeti dvojnega vodstva". Sporočil je tudi, da niti zdaj ne bo hodil po terenu, saj da ne želi tekmovati na tak način. "Od mene bi bilo nespodobno, do naših članov pa podcenjevalno, če eno leto nisem bil na terenu, zdaj pa grem," je pojasnil. Dodal je, da bo članom le poslal pismo, v katerem jim bo razložil, "kje so razlike in kaj je moja želja".

"Državi želim dobro, za to pa se mora izvajati gospodarski program, ki ga je PS sprejela na zadnjem kongresu," je dejal Janković, ki meni, da se morajo postaviti točni roki za ključne projekte za zagon gospodarstva in nova delovna mesta. Po njegovem prepričanju mora biti vlada v tem zadnjem letu zlasti strokovna. Kar se je zgodilo na področju zdravstva, je popolnoma neresno, pravi Janković. "Da nekdo meni očita nedržavnotvornost, sam gre pa zahtevat menjavo resorjev," je spomnil in pristavil, da je PS s to potezo žrtvovala "izjemno dobro ministrico" za Slovence v zamejstvu in po svetu Tino Komel, dobila pa težko ministrstvo za zdravje, za vodenje katerega je zelo težko najti pravega človeka.

Glede na napovedi koalicijskih partnerjev bi sicer Jankovićev prevzem PS lahko pomenil konec aktualne vlade. V tem primeru bo najverjetneje prišlo do predčasnih državnozborskih volitev. A Janković odgovarja, da to ni njegova odgovornost in je tudi ne bo prevzel. Te napovedi se zadnje čase potencirajo, a po njegovi oceni gre le za poskus vplivanja na člane PS. "Moje stališče je jasno. V stranki odločajo le članice in člani. Jaz bom pač svoj program na kongresu predstavil še enkrat. Nihče pa mi ne more reči, da sem poskušal vplivati na vlado, ji kaj svetovati ali celo ukazovati. Namenoma sem stal eno leto pri miru," je bil jasen Janković.

Medtem so očitno odprte tudi nove možnosti. Prvak SD Igor Lukšič je danes dejal, da je za delovanje vlade pomembno, da ima premierka v DZ podporo 46 poslancev. Pred časom je tudi prvak DeSUS Karl Erjavec omenil možnost, da bi se Bratuškova v primeru poraza na kongresu s svojo poslansko skupino lahko odcepila od PS in z vlado delala naprej. Janković se danes ni konkretno opredelil do te možnosti. Dejal je le, da se ima Erjavec pravico vtikati le v poslansko skupino svoje stranke.

Na vprašanje, kako si predstavlja, da bi največja stranka imela predsednika, ki ne bi vodil vlade, pa je odvrnil: "Enostavno. Zakaj bi pa morali delati vse, kot je v navadi? So izjeme in tukaj ne vidim težav." Vprašanje, ali obstaja kakršnakoli možnost, da bi kandidaturo umaknil na samem kongresu, pa je Janković označil za "zanimivo, da ne rečem smešno". Razlog za kaj takšnega bi bil lahko le, da ga priprejo, je dodal. "O tem se zdaj tudi govori v medijih oziroma anonimkah, ampak jaz v to ne verjamem. Trdim, da si tega nihče tega ne upa narediti," je povedal in sklenil z besedami: "Vidimo se na kongresu 25. aprila."

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.