MLADINA

15. 4. 2014  |  Evrodržavljan

Prek razkrivanja dela na črno do novih zaposlitev

Delo na črno v Evropski uniji obsega od 15 do 20 odstotkov celotnega evropskega bruto domačega proizvoda, kar pomeni okrog 2500 milijard evrov, zato Evropska komisija sprejema ukrepe, da bi delo na črno zamejila.

Komisarji so predlagali vzpostavitev meddržavne platforme za boj proti delu na črno, pa tudi proti sivi ekonomiji nasploh, prek katere bi si pristojni nacionalni inšpektorati in druge službe izmenjevali dobre prakse. Vzpostavitev in financiranje delovanja platforme bi evropski proračun stala okrog dva milijona evrov na leto, novih uradniških zaposlitev pa ne bo.

Poleg tega so predlagali tudi dodatno usposabljanje za vodilne inšpektorje, da bi se uspešno soočili z novimi oblikami izkoriščanja delavcev – predvsem je Komisija opozorila na povečevanje lažnega samozaposlovanja in pogodbenega dela, je poročal Euractiv.

Predlagani ukrepi, o katerih bosta zadnjo besedo imela Evropski parlament in Svet EU, naj bi po pričakovanjih Komisije imeli pozitiven vpliv na ustvarjanje delovnih mest in rast gospodarstva Unije. Boljši bi bili tudi delovni pogoji zaposlenih, ki jim tisti, ki delajo na črno ali prek slabo plačanih pogodb, ne bi več zniževali zaposlitvenih standardov. Boj proti delu na črno je torej hkrati tudi boj za pravice delavcev, ki bi morali biti brez izjem vključeni v sistem socialne varnosti. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."