Darja Kocbek

 |  Svet

Legalizacija brez stranskih učinkov

Zaradi legalizacije marihuane se stopnja kriminala ni povečal

Kolorado in Washington sta kot prvi ameriški zvezni državi v letu 2013 legalizirali marihuano. Letos jima utegne slediti Aljaska.

Kolorado in Washington sta kot prvi ameriški zvezni državi v letu 2013 legalizirali marihuano. Letos jima utegne slediti Aljaska.
© mailone.com

Ko je ameriška zvezna država Kolorado legalizirala marihuano, je prestolnica Denver to priložnost sprejela z odprtimi rokami. Tam se je naselilo kar 62 odstotkov prodajalcev marihuane, ki so z njeno prodajo samo v januarju ustvarili za 14 milijonov dolarjev prometa. David Weaver, šerif okrožja Douglas, je po pisanju Vox septembra 2012 recimo svaril, da bo legalizacija imela veliko negativnih posledic, zato pričakuje porast kriminala, povečanje števila otrok, ki uživajo marihuano, in večjo ponudbo trave za prodajo povsod. Eden od šerifov je šel na televizijo svarit ljudi, da si bodo v njegovem okrožju zaradi legalizacije marihuane »huligani nadeli maske, prišli do vaše hiše, vdrli, vam nastavili pištolo in rekli 'Dajte mi vašo marihuano, dajte mi vaš denar'«.

Toda Denver tri mesece po legalizaciji marihuane ne beleži vsesplošnega povečanja kriminala. Podatki kažejo, da se je nasilni kriminal v januarju in februarju zmanjšal za 2,4 odstotka glede na prva dva meseca 2013. Pred legalizacijo je Okrožni tožilec Mitch Morrissey trdil, da bodo roparji prežali na tiste, ki prodajajo marihuano in kupce, ker je bolj verjetno, da bodo poslovali z gotovino (in seveda tudi zaradi droge). Podatki za zdaj kažejo, da se po legalizaciji marihuane število ropov ni povečalo. V prvih dveh mesecih se je število premoženjskih deliktov zmanjšalo za 12,1 odstotka v primerjavi z januarjem in februarjem 2013. Število poročil o ropih se je zmanjšalo za 6,2 odstotka in število poročil o krajah premoženja za 13 odstotkov. Število vlomov in drugih poškodb premoženja se je povečalo le za 0,5 odstotka.

Medtem ko prebivalci Denverja ne vidijo razloga, da bi razpravljali o legalizaciji marihuane, ker ni povzročila težav, nekatere skupine opozarjajo, da je po treh mesecih še prezgodaj za oceno, ali bo legalizacija na dolgi rok povzročila varnostne probleme. Tom Gorman, direktor programa Rocky Mountain High Intensity Drug Trafficking Area, meni, da bodo posledice znane šele v treh do štirih letih. »Za nas je to velika priložnost, da ugotovimo, kaj se zgodi, če legaliziramo snov, kot je marihuana,« pravi. »Počakajmo in glejmo, kaj se bo zgodilo v teh laboratorijih, potem je mogoče sprejeti odločitev na podlagi podatkov in dejstev, ne na podlagi retorike,« opozarja.

Nekateri nasprotniki legalizacije so že spremenili mnenje oziroma so omilili stališče. Župan Denverja Michael Hancock, ki je nasprotoval legalizaciji, je dejal za CNN, da se kljub nekaterim pomislekom ni zgodilo nič alarmantnega. Študije zunaj Kolorada pa se nanašajo v glavnem na legalizacijo marihuane za medicinske namene. Študija, ki je bila objavljena v PLOS ONE, je pokazala, da uporaba marihuane v zdravstvene namene ni povzročila več kriminala, njena legalizacija bi lahko celo zmanjšala nekatere vrste kriminala.

Raziskovalec Robert Morris ugotavlja, da bi umik marihuane z nelegalnega trga lahko nasploh zmanjšal kriminal. Kriminal bi se lahko zmanjšal, če bi ljudje začeli nadomeščati alkohol z marihuano. »Vemo, da je precej močna povezava med zlorabo alkohola in kriminalom, zlasti pri nasilnih ljudeh,« pojasnjuje. Po njegovih besedah ni tako močne povezave med uporabo marihuane in kriminalom. Seveda pa je treba potencial za zmanjšanje kriminala bolje raziskati. Ker v Denverju nimajo težav, kaže, da so sedaj tudi druga večja mesta v Koloradu pripravljena legalizirati marihuano. Tretje največje mesto Aurora to namerava narediti oktobra, četrto največje mesto Fort Collins pa v začetku aprila.

Kolorado in Washington sta kot prvi ameriški zvezni državi v letu 2013 legalizirali marihuano. Letos jima utegne slediti Aljaska. Posamezniki, stari vsaj 21 let, lahko imajo pri sebi unčo marihuane. V Koloradu gospodinjstvo lahko pridela šest sadik, v Washingtonu domača pridelava ni dovoljena.

Podporniki legalizacije marihuane pravijo, da bo legalizacija zagotovila dodatne davčne prihodke za proračun in ne bo povzročila večjih težav na področju javnega zdravja. Nasprotniki opozarjajo, da bi legalizacija omogočila mladostnikom lažji dostop do marihuane, kar bi lahko škodovalo njihovemu kognitivnemu razvoju.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.