|  Družba

Tretji spol priznan tudi v Indiji

Indijsko vrhovno sodišče priznalo transseksualce kot tretji spol

Aktivist Laxmi Narayan Tripathi je razsodbo pozdravil in dejal, da so bili transseksualci v tradicionalni Indiji dolgo diskriminirani.

Aktivist Laxmi Narayan Tripathi je razsodbo pozdravil in dejal, da so bili transseksualci v tradicionalni Indiji dolgo diskriminirani.
© Cinebasti.com

Po Nemčiji in Avstraliji je danes tudi indijsko vrhovno sodišče priznalo transseksualce kot nevtralen tretji spol, ki ni ne moški ne ženski. Sodišče je ob tem odredilo, da morajo države zveznih držav pa tudi indijska zvezna vlada tretjemu spolu zagotoviti dostop do enakih socialnih pravic, kot jih imajo druge manjšine v Indiji. "Priznanje transseksualcev kot tretjega spola ni socialna ali zdravstvena zadeva, temveč spada v področje človekovih pravic," je ob branju odločitve sodišča v New Delhiju pojasnil sodnik K.S. Radhakrishnan. Dodal je, da so tudi transseksualci indijski državljani in imajo pravice, kot je pravica do izobrazbe.

Primer je leta 2012 na sodišče vložila skupina podpisnikov peticije za enakopravnost transseksualcev pred zakonom. Njihov vodja, aktivist Laxmi Narayan Tripathi, je razsodbo pozdravil in dejal, da so bili transseksualci v tradicionalni Indiji dolgo diskriminirani in zapostavljeni. "Danes sem prvič ponosen, da sem Indijec," je po razglasitvi razsodbe dejal Tripathi. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.