|  Kultura

Mandela v Muzeju novejše zgodovine

© Daniel Philip Robinson, Irska

Društvo oblikovalcev Slovenije v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije jutri, v sredo 16. aprila ob 19. uri, vabi na otvoritev mednarodne razstave Mandela Poster Project. V Muzeju novejše zgodovine Slovenije (Celovška cesta 23, Ljubljana) bo na ogled bo 95 izbranih plakatov, ki ponazarjajo Nelsona Mandelo in njegovo razmišljanje. Med njimi sta tudi plakata dveh slovenskih avtorjev, Vesne Brekalo in Eduarda Čehovina. Projekt je nastal v počastitev prispevka Nelsona Mandele k humanizmu in njegovega 95. rojstnega dne. Razstava bo na ogled do 18. maja 2014.

O projektu Mandela Poster Project: V počastitev Mednarodnega dneva Nelsona Mandele in ob njegovem 95. rojstnem dnevu je ekipa oblikovalcev prostovoljcev pripravila razpis, s katerim je počastila njegov prispevek k humanizmu. K sodelovanju so povabili oblikovalce iz več kot 70 držav, v šestdesetih dneh pa je prispelo več kot 700 plakatov, ki naj bi ponazarjali Nelsona Mandelo in njegovo razmišljanje. Izmed prispelih del so jih kuratorji skrbno izbrali 95, ki jih razstavljajo od Brazilije, Mehike, ZDA, Egipta, Kitajske, Avstralije, Južnoafriške republike in Evrope. Zbirko izjemnih 95 plakatov je odkupil Južnoafriški urad za standardizacijo (South African Bureau of Standards - SABS), pod katerega spada tudi Design Institute, južnoafriško nacionalno društvo oblikovalcev. Poleg tega je projekt v tem času dosegel svoj namen, saj se je veliko denarja zbralo za Madibov vodilni projekt - Fundacijo Nelsona Mandele za pediatrično bolnišnico. Mandela poster project je bil izbran za projekt leta v Cape Townu, Svetovni prestolnici oblikovanja 2014.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.