MLADINA

16. 4. 2014  |  Evrodržavljan

V EU osnoven bančni račun za vse

Vsak, ki zakonito prebiva v EU, tudi če je brez stalnega naslova, bo imel v prihodnje pravico odpreti osnovni bančni račun. Te pravice ne bo mogoče odreči nikomur, niti zaradi njegove narodnosti niti kraja bivališča. Tako določajo nova pravila, ki jih je v Strasbourgu z veliko večino potrdil Evropski parlament.

Vse pristojbine in pogoji za vse plačilne račune morajo biti jasno določeni, pregledni in primerljivi, zamenjava računa in odhod k boljšemu ponudniku pa morata biti enostavna in ne smeta povzročati preveč finančnih in drugih preglavic, še določajo nova pravila.

Ta naj bi med drugim koristila tistim Evropejcem, ki se veliko selijo, priseljencem in najbolj prikrajšanim skupinam prebivalstva ter dala še dodaten zagon prostemu gibanju v EU. V uniji naj bi bilo trenutno kar 58 milijonov ljudi brez kakršnegakoli bančnega računa, največ v Romuniji in Bolgariji. Od tega naj bi si od 25 do 30 milijonov Evropejcev, starejših od 15 let, želelo odpreti račun, a tega ne morejo - ker so brezdomci ali imajo finančne težave. To jih postavlja v določeno socialno izolacijo.

Na vztrajanje parlamenta je v novih pravilih zapisana tudi zahteva, da morajo osnovne plačilne račune ponuditi vse ali pa vsaj zadostno število kreditnih institucij v vsaki državi članici EU - tako da bo dostop do njih resnično enostaven in da bo obstajala zares konkurenčna ponudba.

Osnovni plačilni račun so računi, ki jih stranke lahko uporabljajo za nakazila in dvige gotovine ter plačila znotraj EU, vključno s transakcijami s plačilno kartico in na spletu. Lahko pa države same odločijo, da ti računi ne zajemajo možnosti prekoračitve pozitivnega stanja na računu oziroma da je ta t.i. limit omejen.

Do dokončne potrditve novim pravilom manjka še uradna zelena luč s strani držav članic, a to je le še formalnost. Nato bodo imele države dve leti časa, da jih prevedejo v nacionalno zakonodajo, tako da bodo predvidoma zaživela leta 2016. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."