Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Kdo je bolj obdavčen – posamezniki ali podjetja?

Ožemanje.

Ožemanje.
© Tomaž Lavrič

Američani so morali do včeraj, 15. aprila, oddati svojo davčno napoved. Davčna uprava pa zadnji dan za oddajo napovedi objavi različne statistične podatke o prihodkih, ki jih prijavljajo državljani, navaja Fivethirtyeight

Več>>

Posamezniki.

Posamezniki.

Po podatkih OECD iz leta 2011 največ prihodkov od davkov posameznikov, izraženo v deležu BDP, med razvitimi državami pobere Danska (24,2 odstotka), ZDA si z deležem 8,9 odstotka s Švico delijo petnajsto mesto. Slovenija je z deležem 5,7 odstotka precej pod povprečjem OECD, ki je 8,5 odstotka.

Podjetja.

Podjetja.

Največ prihodkov od davkov, ki jih plačujejo podjetja, izraženih v deležu BDP po podatkih OECD pobere Norveška (10,7 odstotka). ZDA so na tej lestvici z 2,3 odstotka bistveno bolj na repu (na 22. mestu) in pod povprečjem OECD, ki znaša 3 odstotke. Slovenija je z Nemčijo z deležem 1,7 odstotka tako rekoč čisto na repu, saj sta z 1,2 odstotka niže le Estonija in Madžarska.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.