|  Politika

Mussomelijeva spravna maša

Na ameriškem veleposlaništvu odkrili tablo v spomin na žrtve totalitarnih režimov

Ameriški veleposlanik že ve, kaj je najboljše za Slovenijo.

Ameriški veleposlanik že ve, kaj je najboljše za Slovenijo.
© Borut Krajnc

Na ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani so danes odkrili spominsko tablo v čast slovenskim žrtvam vseh totalitarnih režimov. Veleposlanik Joseph Mussomeli je nagovoru dejal, da vprašanje sprave ostaja največja prepreka slovenski enotnosti. Kot je poudaril, vprašanje sprave zaznamuje vsak vidik slovenske politike in gospodarstva ter Sloveniji včasih onemogoča, da sprejme pomembne notranje in zunanjepolitične odločitve. "Preteklosti ne moremo ignorirati, vendar hkrati ne bi smeli v njej živeti. Edini način, da v resnici naredimo korak naprej, je, da se ozremo nazaj, preteklost sprejmemo in se z njo pomirimo," je sporočil zbranim na ulici pred veleposlaništvom. Po njegovem prepričanju je ključ za razumevanje zgodovine pogumno vztrajanje pri spoznavanju resnice, kar pa ni mogoče brez ponižnosti.

"Vsi smo zmotljivi, vsi delamo napake, ko se trudimo postati takšni, kot si želimo biti. Vsi bi morali spoštovati trpljenje drugih in spoštovati odločitve, ki jih moramo sprejemati. Včasih smo tako ujeti v lasten gnev, da ne vidimo človečnosti drugih. Le kombinacija ponižnosti in sočutja nas bo postopoma pripeljala do resnične sprave," je poudaril Mussomeli. Rane se bodo pričele celiti šele, ko bomo sprejeli vsako izgubljeno življenje kot nacionalno tragedijo, ko se bomo oddolžili sleherni žrtvi z izgradnjo boljše prihodnosti za vse Slovence, je sklenil ameriški veleposlanik.

Na tabli, ki stoji na zunanji strani ograje ameriškega veleposlaništva, piše: "V spomin na vse žrtve totalitarnih režimov. Izkazujemo čast in žalujemo za vsemi Slovenci, ki so trpeli pod fašizmom in nacizmom; izkazujemo čast in žalujemo za vsemi Slovenci, ki so trpeli pod komunizmom; izkazujemo čast vsem Slovencem, ki so iskali mir in se niso mogli izogniti vojni; izkazujemo čast in slavimo pogum vseh Slovencev, ki se trudijo za narodno spravo; slavimo vse Slovence, ki se borijo za ohranitev slovenske neodvisnosti in njene identitete; slavimo pogum, sočutje in dostojanstvo slovenskega naroda."

Odkritja table se je udeležilo nekaj deset ljudi, med katerimi je bilo tudi več znanih obrazov, med njimi direktorica Študijskega centra za narodno spravo in vidna članica SDS Andreja Valič Zver, predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm, poslanca SDS Jožef Jerovšek in Alenka Jeraj, novinar nacionalne televizije Jože Možina ter zgodovinarja Jože Dežman in Tamara Griesser Pečar. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.