Izkoriščanje na fakulteti

Glede na zavajajoč članek vašega novinarja Denisa Vičića z naslovom »Izkoriščanje na fakulteti«, objavljen v Mladini dne 11. 4. 2014, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani podaja naslednja pojasnila in zahteva predstavitev posredovanih dejstev na enak način in v enaki obliki, kot je bil predstavljen omenjen članek.

V članku je zapisanih nekaj neresničnih dejstev, med drugim je v prvem odstavku zapisana zavajajoča izjava asistentke: »Delo sem nadaljevala samo zaradi dogovora s tedanjim prodekanom prof. dr. Jernejem Pikalom, da bom prek avtorske pogodbe poučevala še pol leta, dokler bom še imela status mlade raziskovalke, nato pa me bodo zaposlili. Polletne pogodbe nato nisem dobila v podpis, celoletne pa zaradi jasnega dogovora nisem podpisala.«. Vloga za soglasje za zaposlitev dr. Eve Vrtačič na prosto sistematizirano delovno mesto asistent/asistent z doktoratom, za obdobje od 1. 4. 2013 do 30. 9. 2013 za zaposlitev s krajšim delovnim časom, je bila na Upravni odbor Univerze v Ljubljani poslana dne 7. 11. 2012. Tedanji prodekan prof. dr. Jernej Pikalo je asistentko dr. Evo Vrtačič ob tem opozoril, da na odločitev UO UL fakulteta nima vpliva. Navedba, da smo asistentki dr. Evi Vrtačič obljubili ustrezno zaposlitev, torej ne drži. Tega ni obljubil niti prodekan, niti nihče drug s strani vodstva fakultete. Vloge za zaposlitev pa UO UL dne 29. 11. 2012 ni odobril.

Po zavrnitvi vloge s strani UO UL je fakulteta vlogo, ki smo jo dodatno utemeljili, ponovno posredovala na UO UL, saj je bil s strani fakultete izkazan interes, da se asistentko dr. Evo Vrtačič zaposli oz. da se spremeni njen status. Navedba asistentke Vrtačičeve, da fakulteta ni storila ničesar, da bi se njen status uredil, in da smo univerzi pošiljali »generično vlogo«, prav tako ne drži.

Honorarja za opravljeno delo asistentki dr. Evi Vrtačič fakulteta ni izplačala, saj delavka ni prinesla poročil o delu, ki so podlaga za izplačilo honorarjev.

Navedba, da se prodekanu izr. prof. dr. Klementu Podnarju »zaposlitev ni zdela sporna« ne drži, saj je po sestanku z asistentko dr. Evo Vrtačič, ko ga je obvestila, da avtorske pogodbe ni in ne bo podpisala, izdal sklep, da delavka ne more opravljati pedagoškega dela, ker zato ni ustrezne pogodbene podlage.

Na spletni strani so v imeniku sodelavcev navedeni zgolj zaposleni in zunanji sodelavci, ki sodelujejo v pedagoškem procesu, ter ostali zaposleni na fakulteti.

Novinar v članku tudi navaja, da naj bi univerza spremenila svojo odločitev glede zaposlitve asistentke dr. Eve Vrtačič, kar pa ne drži. Univerza v Ljubljani ni nikoli sprejela drugačne odločitve, Fakulteta za družbene vede pa sklepa Upravnega odbora o odobritvi zaposlitve ni nikoli prejela.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.