Marjan Horvat  |  foto: Uroš Abram

 |  Mladina 16  |  Politika  |  Intervju

»Boj za dosegljive konkretne cilje je zame prepričljivejši od splošne kritike vsega in govorjenja o utopiji.«

Dr. Gorazd Kovačič

sociolog

Dr. Gorazd Kovačič (1977), profesor na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, se raziskovalno ukvarja z različnimi temami s področja socialne in politične teorije ter z evroatlantskimi povezavami. Naslov njegove doktorske naloge je Koncept družbe in družbenega pri Hannah Arendt kot prispevek k dekonstrukciji družbe.

Dr. Kovačič je družbeno angažiran intelektualec. Sodeloval je tudi na protestih vseslovenske vstaje pozimi 2012/13, vendar se ni pridružil nobeni izmed vstajniških strank. Z njim smo se pogovarjali o novih strankah, predvsem o Iniciativi za demokratični socializem, ki se je rodila v laboratoriju Delavsko-punkerske univerze, katere del je bil nekoč, preden je v njej – kot pravi – prevladalo enoumje. Dr. Kovačič je oster nasprotnik privatizacije, metod rimskokatoliške cerkve in pohlevnega odzivanja politike na njene zahteve. Spada med redke intelektualce, ki si upajo javno premišljevati o pojavu skrajno desničarskih skupin v Sloveniji in Evropi, in opozarja na nevarnost njihovega bratenja s stranko SDS. V pogovoru je poleg tega razgrnil svoje premisleke o razvojnem krču Evropske unije in Slovenije, čeprav se bomo tudi na »teh evropskih volitvah ukvarjali z arhivi, z Udbo, ne pa s problematiko zadolženosti Slovenije in Evrope«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.