|  Svet

Kriminalci s »troti« nad domače pridelovalce konoplje

Kriminalci v britanskem okraju Shropshire so začeli t.i. trote (iz angl. drone), brezpilotna zračna plovila na daljinsko upravljanje, uporabljati za iskanje domačih laboratorijev za pridelavo indijske konoplje. Ko kakšnega odkrijejo, od gojitelja pokradejo pridelek ali izsilijo predajo dela pridelka.

Kot poroča Independent, so pridelovalci lahka tarča tatov, saj kraje ne morejo prijaviti pristojnim. Tudi iskanje naj bi bilo preprosto: troti so opremljeni s termoobčutljivimi kamerami, ki zaznajo izpuste toplote, ustvarjene pri gojenju trave.

»V polovici primerov nam sploh ni treba uporabiti nasilja, da bi pridelek zasegli,« je dejal neki 33-letni upravljavec trotov, »saj je gojenje marihuane postalo nekaj vsakdanjega – s tem se ne ukvarjajo nasilni gangsterji, ampak čisto običajni ljudje«. Po njegovem gre za pravično igro: »Ne zanima me, ali imajo gospodinjstva dobre televizije. Zanima me samo droga, ki jo lahko pokradem in nato prodam naprej.«

Lokalni poslanec britanskega parlamenta Tom Watson, ki vodi tudi nadstrankarsko skupino o t.i. trotih, je opozoril, da zgodba iz Shropshirea kaže, »da se lahko vse bolj dostopna brezpilotna zračna plovila uporabljajo tudi za slabe namene«. Dodal je, da bi morala britanska vlada končno prisluhniti opozorilom, povezanih z zlonamerno rabo brezpilotnih zračnih plovil, ki ogroža zasebnost. (dv)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.