|  Politika

Janković: "PS je dobila volitve na čelu z mano"

Anketa Dela: Če bo na kongresu PS zmagal Janković, bo koalicija razpadla

Prijatelja za vedno?

Prijatelja za vedno?
© Borut Krajnc

Večina sodelujočih v tokratni Delovi raziskavi javnega mnenja ne dvomi, da bo vladna koalicija razpadla, če bo na kongresu PS zmagal Zoran Janković. Ta je v očeh javnosti tudi najbolj odgovoren za nastanek politične krize, če bo padla vlada. Če so pred štirinajstimi dnevi anketiranci več možnosti za zmago na kongresu PS pripisovali Alenki Bratušek, jih tokrat 44 odstotkov meni, da bo zmagovalec Zoran Janković. Da bo zmagala Bratuškova pa jih predvideva 38 odstotkov. Kar dve tretjini vprašanih sta prepričani, da bo vlada razpadla, če zmaga Janković. Po mnenju 23 odstotkov bo vlada kljub temu obstala, 15 odstotkov pa je odgovorilo z "ne vem". Več kot tretjina sodelujoči v anketi ima Jankovića za najbolj odgovornega za morebitni padec vlade, 21 odstotkov jih odgovornost pripisuje koaliciji, 11 odstotkov pa jih meni, da je odgovorna predsednica vlade Alenka Bratušek. Več>>

V tokratni anketi so anketirance naslovili tudi nekaj vprašanj, povezanih z državno lastnino. Razrešitev Gašparja Gašparja Mišiča z mesta predsednika uprave Luke Koper podpira 61 odstotkov vprašanih, 25 odstotkov pa ne, 14 odstotkov je odgovorilo z "ne vem". Polovica anketiranih se strinja, da bi seznam za prodajo podjetij v državni lasti podaljšali, kar sicer slovenski vladi priporoča Mednarodni denarni sklad. S tem se ne strinja 39 odstotkov sodelujočih v anketi, 11 odstotkov pa se jih ni moglo opredeliti. Prodaje Mercatorja hrvaškemu Agrokorju ne podpira 70 odstotkov vprašanih, podpira pa jo 23 odstotkov. Telefonsko anketiranje je za Delo na reprezentativnem vzorcu 403 odraslih državljanov od 15. do 17. aprila odpravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.

Prvi predsednik PS Zoran Janković zagotavlja, da podpira aktualno vlado in si vanjo ne želi, a da mora stranka zagovarjati to, kar je obljubila ljudem. Kot pravi, je PS volitve dobila zaradi jasnega programa in "brez zamere, ampak na čelu z mano". Na vprašanje, ali na kongresu PS pričakuje zmago, pa odgovarja: "Tenis igram zato, da zmagam." Tudi na današnji novinarski konferenci je ljubljanski župan Janković ponovil, da ne razume, zakaj bi vlada razpadla v primeru njegove zmage na petkovem kongresu, na katerem se bo pomeril s premierko in vodjo PS Alenko Bratušek. "Naj se vsak briga za svojo stranko," je pristavil.

Ob tem je poudaril, da si v vlado ne želi, zakaj cilja na mesto predsednika PS, pa da je jasno. Spomnil je na pogoje koalicijskih partnerjev ob sestavljanju vlade pod vodstvom Bratuškove, da mora odstopiti z vrha PS. To "namišljeno igro nekaterih" je sprejel, zlasti zato, da se preneha s "strašenjem vladavine Janeza Janše, ki je delala slabo Sloveniji". Bratuškova je po Jankovićevih besedah s svojo vlado prinesla mir, sprejela je tudi proračun in bila zelo uspešna v EU. Zato ne vidi razloga, da vlada ne bi obstala. Vodenje PS pa, kot pravi, nima nobene zveze s tem. "To ni politika, ki smo jo mi obljubili državljanom," je povedal in dodal, da mora PS zagovarjati svoje obljube.

Janković namreč med drugim ne more mimo tega, da se ni začela graditi tretja razvojna os, da še ni drugega železniškega tira med Divačo in Koprom, mimo slabe banke in mimo tega, da je bil sicer dobro zastavljen davek na nepremičnine "izpeljan milo rečeno šlampasto". Poleg tega je ocenil, da je podpora PS začela padati, ko so se začele prve hišne preiskave zoper njega, drastično pa da je padla po lanskem poročilu protikorupcijske komisije, ki je ugotovila, da sta Janša in Janković večkrat in sistematično kršila protikorupcijsko zakonodajo. "Kandidiram zato, da sem predsednik stranke. Tenis grem igrat zato, da zmagam, pa tudi če je na drugi strani Goran Prpić," je pripomnil Janković. Poudaril je tudi, da se z Bratuškovo zelo dobro razumeta, imata pa različne poglede na to, kaj je odgovornost stranke. Ponovil je, da ne gre za spopad med njima.

Dotaknil se je tudi nedavnih pozivov nekaterih, ki so ga leta 2011 javno podprli pri njegovi odločitvi o vstopu v državno politiko, zdaj pa ga pozivajo k umiku, denimo očeta Mercatorja Mirana Goslarja in direktorja Pediatrične klinike Rajke Kende. Kot je dejal Janković, te ljudi zelo spoštuje, a da vsa bojazen izhaja iz tega, da si ne želijo predčasnih volitev in tega, da bi na oblast znova prišel Janša. Ob tem ne verjame, da bi se slednje lahko zgodilo, razen če bi na volitvah dobil več kot petdesetodstotno podporo. Prav tako pa ne verjame, da bo prišlo do predčasnih volitev.

"Petek bo dober dan, tudi za državo. Slovenija potrebuje Pozitivno Slovenijo, potrebuje program Pozitivne Slovenije in trdim, da je ta program edina rešitev za državo," je dodal Janković. Sicer pa po njegovi oceni ni nič narobe, če se stranka odloči, da bo sprejemala nov program, a to se dela znotraj stranke. Odzval se je tudi na navedbe, da naj bi člani PS dobivali sms-sporočila, ki ponujajo brezplačen prevoz na kongres PS, kjer naj volijo Jankovića. Poudaril je, da o teh sporočilih ne ve nič, a da bodo imeli po sklepu izvršnega odbora PS vsi člani stranke organiziran brezplačen prevoz. "Samo povejte mi še to: Ali tistim članom, ki to pišejo, prepovedujete, da imajo lahko svojega kandidata," je novinarje še vprašal Janković. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.