Borut Mekina

, 15:00  |  Politika

Predčasne volitve

Jankovića so po izvolitvi množično objemali

Jankovića so po izvolitvi množično objemali
© Borut Krajnc

Zoran Janković se je smejal. Rokoval. Kramljal s člani. Alenke Bratušek pa od nikoder – to je približno slika Pozitivne Slovenije, ki jo je narisal petkov kongres. Kdor se je spraševal od koga je stranka, je dobil odgovor: Pozitivna Slovenija je Jankovićeva stranka. Že v trenutku njunih nagovorov članom, je postalo očitno, kakšen bo rezultat glasovanja. Alenki Bratušek so ploskali, Jankovića pa so spremljale ovacije. Rezultat je bil na koncu tesen, 422 za Jankovića in 338 za Bratuškovo. A vendarle tudi presenetljiv. Presenetljiv predvsem glede na grožnje koalicijskih partnerjev. In seveda glede na vse pozive mnogih javnih osebnosti članom Pozitivne Slovenije, ki so pred tremi leti Jankovića javno podprli.

Glavno vprašanje torej je, kaj se plete v glavah ljudi, ki so šli zavestno v politično destabilizacijo države, ki so šli zavestno celo v rušenje lastne vlade in v šibitev lastne stranke, ki so postali opozicija samim sebi? Sobotni kongres je pokazal, da se v njihovih glavah plete predvsem Janez Janša. Ta teden smo v Pozitivni Sloveniji videli antipod SDS, zrcalno sliko SDS. Z Janševim vztrajanjem, da se kljub hudim obtožbam ne umakne iz politike, je tudi »zamrznitev« Zorana Jankovića znotraj Pozitivne Slovenije postajala vse bolj nesmiselna, še posebej zato, ker bodo njegovi postopki pravnomočno zaključeni čez približno 3 leta. In tako je večina članov stranke v petek očitno ocenila, da je Janković lahko legitimen Janšev protikandidat, boljši od Alenke Bratušek.

A ne gre le za stil, gre tudi za vsebino. Verjetno je že res, da bi lahko Bratuškova in Janković s svojim hišnim prepirom počakala kakšno leto, do rednih volitev in s tem državljanom privoščila še malo miru. A hkrati je tudi res, da je vlada Alenke Bratušek »tehnična« vlada, ki je v zadnjem letu uspela pogasiti požar in v kateri zaradi šibkosti predsednice dominirajo manjšine, kot je Virantova lista ali Desus. Takšna vlada pa namerava sedaj svoj mandat nadaljevati s sprejemanjem deloma spornih, dolgoročnih odločitev. To je postalo še posebej očitno pri zadnjem osnutku privatizacije javnih podjetij, ki je bolj ali manj spisek želja Virantovih neoliberalistov. Zato bi naj bilo potrebno po mnenju Jankovića in njegovih somišljenikov Bratuškovo ustaviti že sedaj.

V naslednjih dneh ali tednih bo osnovno vprašanje, komu utegnejo zdaj koristiti predčasne volitve. Res levici? Morda desnici? Morda nikomur, spet zaradi blokade v parlamentu? Odgovor je, da zelo verjetno v Sloveniji tudi naslednje leto ne bo nič kaj drugače. In če je tako, potem je verjetno res najbolje, da so volitve čim prej.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.