|  Politika

»Zgodile so se stvari, ki so nepovratne«

Janković in Bratuškova vsak zase s poslanci PS

Po Jankovićevi zmagi na kongresu je strankina poslanska skupina razklana. Nekateri so že napovedali izstop iz stranke ali to celo že storili.

Po Jankovićevi zmagi na kongresu je strankina poslanska skupina razklana. Nekateri so že napovedali izstop iz stranke ali to celo že storili.
© Borut Krajnc

Novi stari predsednik PS Zoran Janković in premierka ter nekdanja vodja PS Alenka Bratušek sta se posebej srečala vsak z delom strankinih poslancev. Stranka se je razdelila na dva dela. Pred današnjim dnem, ko naj bi sporočila svojo odločitev o nadaljnjem delu na čelu vlade, pa je Bratuškovo Janković znova pozval, naj ostane premierka. Sestanka Bratuškove in Jankovića s predstavniki stranke naj bi sprva potekala celo sočasno, a so nato srečanje članov sveta z Jankovićem prestavili na 18. uro. Tako je bilo nekaterim poslancem, ki so ob 16. uri začeli srečanje z Bratuškovo, omogočeno, da se sestanejo z obema. VEČ>>

Šestnajst poslancev PS se je pri premierki Alenki Bratušek seznanilo z razmerami po petkovem kongresu. Sprejeli so nekaj odločitev, ki jih bodo še preverili in v torek potegnili končne poteze, je pojasnil vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer. Prepričan je, da bodo delali v smeri ohranitve politične stabilnosti. Če bo to potrebno in če bi šle zadeve v smer volitev, bi šlo po njegovem mnenju razmišljati, da so jeseni in zagotovo ne v prvem tednu julija. Dejal je, da po odločitvi ustavnega sodišča volitev ne more biti, ko so ljudje na počitku. Predvidoma danes, ko naj bi se sestala tudi s predsednikom republike Borutom Pahorjem, naj bi tako Bratuškova sporočila svojo odločitev glede odstopa s funkcije predsednice vlade. Pričakovati je tudi odločitev glede predčasnih volitev.

Po neuradnih informacijah naj bi se premierka po sestanku s Pahorjem srečala še s koalicijskimi partnerji. Medtem pa se že pojavljajo špekulacije, da naj bi Bratuškova razmišljala o predlogu t. i. odstopa z odlogom, pri čemer nekateri mediji omenjajo datum 1. september. Predsednik PS Zoran Janković, ki se je prav tako sestal z delom poslancev, pa je Bratuškovo znova pozval, naj ostane premierka, do rednih volitev pa naj se v program vlade vključijo osnovne ideje iz strankinega programa Slovenija 2020. Predčasnih volitev si ne želijo, a so pripravljeni tudi nanje, je dejal in poudaril, da PS ne ruši vlade in ne zapušča koalicije. Sestanka z Jankovićem se je sicer udeležila približno polovica od 53 članov sveta stranke, ki jih je vse povabil na srečanje.

Po Jankovićevi zmagi na kongresu je strankina poslanska skupina razklana. Nekateri so že napovedali izstop iz stranke ali to celo že storili. V poslanski skupini pa ostaja vsaj 10 poslancev. To so zagotovili Janja Klasinc, Tina Komel, Alenka Bikar, Renata Brunskole, Lejla Hercegovac, Matjaž Zanoškar, Jožef Kavtičnik, Stanko Stepišnik in Branko Ficko. Pričakovati je, da se bo tako odločila tudi Barbara Žgajner, ki se sicer sestanka ni udeležila. Kot je priznal tudi vodja strankine poslanske skupine Jani Möderndorfer, se je stranka na kongresu, na katerem je Janković premagal Bratuškovo, razdelila na dva dela. "Dejstvo je, da so se na petkovem kongresu zgodile stvari, ki so nepovratne in jih ni več moč popraviti," je poudaril.

Predsednik republike Borut Pahor je ob robu obiska občine Sevnica ocenil, da so razmere v državi negotove, hkrati pa neomajno veruje, da jih bodo rešili skupaj z drugimi deležniki in da bodo čim prej našli pot za naprej oz. gospodarsko okrevanje Slovenije. "Kot predsednik se popolnoma zavedam zahtevnosti položaja, hkrati pa menim, da je rešljiv ob sodelovanju vseh, ki imajo odgovornosti v političnem življenju," je dejal. Prepričan je, da Slovenija zmore in da "ima toliko politične volje, da se bodo ob primerni strpnosti našle rešitve za gospodarsko okrevanje". Obljubil je, da se bo skladno s svojimi pristojnostmi potrudil, da se bodo te negotove razmere končale čim prej in uspešno. Ob tem je dodal, da ima za to dovolj izkušenj. Prav tako ga, kot pravi Pahor, "spremlja srečna okoliščina, da imam enake in dobre stike z vsemi političnimi strankami v DZ in poslanskimi skupinami". (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.