MLADINA

9. 5. 2014  |  Evropske volitve 2014

Prepričevanje volivcev po češko: širjenje ksenofobije in slabe šale

Češka je skupaj s Slovenijo pred desetimi leti postala članica EU. A če bi tujec v državo prišel danes, bi mu lahko oprostili prepričanje, da je bilo zadnje desetletje nacionalna katastrofa, piše Katerina Safarikova za EUobserver. Levi in desni politiki hočejo državljane zaščititi pred Evropo in si, ironično, hkrati zagotoviti dobro plačana delovna mesta v Bruslju. Več >>

Celo stranka civilnih demokratov (ODS), ki je državo popeljala v Unijo, je pokazala svoj evroskeptični obraz. Zbrali so 50.000 podpisov podpore zahtevi, naj Češka nikdar ne sprejme evra. Govori se samo o »ne evru«, čeprav prevzetje evra sploh ni v načrtu sedanje vlade. »Ščitimo interese Čehov,« pravijo njihovi plakati, čeprav interesi niso definirani. Važno je bilo dati zagotovilo, da stranka državljane ščiti.

Druga največja parlamentarna stranka Gibanje ANO 2011 naj bi na evropskih volitvah prejela od 25 do 30 odstotkov glasov. In tudi njihova politična sporočila ne morejo mimo »groženj«, ki jih predstavlja EU. »Naši kmetje si zaslužijo več,« pravi eden sloganov, ki pa je v nasprotju z realnostjo. Kmetijstvo obsega samo tri odstotke Češkega BDP-ja, prejemki kmetov pa v povprečju dosegajo 90 odstotkov prejemkov kmetov v bogatejših zahodnih državah. Vodja Gibanja je trenutno finančni minister, največji pridelovalec hrane na Češkem in največji prejemnik evropskih sredstev za kmetijstvo.

Stranka TOP 09 nekdanjega premiera Karla Schwarzenberga je predvolilno kampanjo začela s sloganom »Ne brigajte se za Evropo«. Stranka je sicer proevropska, zato je sporočilo seveda šaljivo. Je pa to neprimeren čas za tovrstne šale, ko vse ostale stranke gradijo na negativnem sentimentu do Unije in je EU zelo nepriljubljena.

Najmanj smešna, skrajnodesničarska Zora (Usvit), izvaja peticijo, naj EU zaostri priseljevalno politiko. Njihov slogan pravi: »Nočemo neprilagodljivih tujcev in verskih fanatikov.«

Marketingarji so češko kampanjo označili za dolgočasno, zmedeno in polno strašenja.

Kot še zapiše avtorica Safarikova, gre nagrada za najbolj »brez zvezne« slogane gotovo češki levici. Socialni demokrati so se spomnili slogana »Nova delovna mesta!« in poziva »skupaj proti davčnim utajam!«. Komunisti pa so zapisali le: »Hočemo Evropo za ljudi.« Seveda, za koga pa? (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."