MLADINA

14. 5. 2014  |  Mlada Evropa

Privilegirani in neprivilegirani praktikanti v Bruslju

Mlada ženska prakso opravlja pri enem od nemških evropskih poslancev, ki ji za 38 ur dela na teden ne plača nič. Stroške v dragem Bruslju pokriva iz svojih prihrankov in s pomočjo staršev. Ni edina s takšno prakso v Bruslju. Več deset tisoč mladih, starih med 20 in 30 let, vsako leto pride v Bruselj na prakso. Delajo pri lobističnih skupinah in politikih, za katere so poceni delovna sila, saj jim najraje izdajo samo potrdilo o opravljeni praksi. »Bruselj ni posebej pošten do praktikantov,« je za Die Zeit dejala mlada ženska, ki ni želi biti imenovana. Glavno je mnenje nadrejenega, kajti njegova ocena je pomembna za življenjepis.

Na drugi strani do privilegirani praktikanti. To so mladi, ki jim uspe dobiti prakso pri evropskih institucijah, za katero dobijo plačilo med 1000 in 1100 evrov na mesec. To je dovolj za preživetje v Bruslju. Konkurenca za to prakso je izjemno huda. Na Evropski komisiji nameravajo letos omogočiti prakso več kot 1200 mladim, prijav so prejeli 33 tisoč. Lani je prakso pri evropskih institucijah opravljalo okrog 2000 mladih.

Vsi praktikanti, ne glede na to, ali so za svoje delo plačani ali ne, se srečujejo na trgu Luxemborug ob stavbi Evropskega parlamenta. Lani so na tem trgu organizirali protest proti nepošteni obravnavi praktikantov v Bruslju. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."