|  Politika

Kdo je Janezu ukradel sanje?

Po dolgih letih ukradenih sanj je čas za preporod in nov polet, meni Janez Janša

Čas je za nov polet in novo stran v knjigi slovenske zgodovine, je povedal Janša. Strinjamo se...

Po dobrih dveh urah se je v nedeljo na Prešernovem trgu v Ljubljani končal shod v podporo Majniški deklaraciji 2014. Kot zadnji govornik je nastopil predsednik SDS Janez Janša, ki je dejal, da je po dolgih letih ukradenih sanj v državi zopet čas za preporod in nov polet. "Pravi vzrok je nedokončana tranzicija, vzrok so gospodarji lutk, gospodarji kaosa, ki delajo iz ozadja in kaos sami ustvarjajo. Glave spet obračajo proti Moskvi in mahajo z rdečo zvezdo kot na Rdečem trgu. Vse evropske vrednote so zanje le maska, ki si jo nadenejo na letalu za Bruselj, doma v ljubljanskih Stožicah pa prepevajo Živel komunizem ter žalijo Slovenijo in Evropo," je dejal Janša. VEČ>>

Predsednik Evropske ljudske stranke Joseph Daul pa je pozval k več Evrope v Sloveniji. Janša je dejal, da smo Slovenci uresničili velik del sanj, zapisanih v Majniški deklaraciji, ki je bila prebrana na zborovanju na Kongresnem trgu pred dobrimi 25 leti, a del deklaracije še vedno ni uresničen. Pri tem je bil kritičen do dela slovenske politike. "Izpodmikajo tla pod nogami slovenskemu človeku, ga oblagajo z lažjo, izžemajo z vedno novimi davki, pehajo v revščino, mlade pa odganjajo v tujino. Ob tem pa govorijo, da je za vse težave kriva Evropa in skrivajo pravi vzrok," je dejal Janša.

Kljub temu pa po besedah predsednika SDS ne gre obupati, saj obstajajo še mnogi, ki "vedo za domovino". Izrazil je prepričanje, da bo Majniška deklaracija 2014 uresničena. "Prvi korak smo naredili danes, drugega bomo na evropskih volitvah, tretjega junija na referendumu, četrtega julija na volitvah v DZ, petega pa v jeseni na lokalnih volitvah, po katerih bo tudi na tem gradu nad nami zaplapolala slovenska zastava," je dejal Janša in požel aplavz zbrane množice. Napovedal je še, da je "po dolgih letih ukradenih sanj zopet čas za preporod, nov polet in novo stran v knjigi slovenske zgodovine". "Pero je v naših rokah, trikrat bo letos, in kmalu bo v naših rokah tudi naša usoda. Bog živi Slovenijo," je svoj govor zaključil Janša.

Predsednik Evropske ljudske stranke Joseph Daul je v svojem nagovoru med drugim poudaril, da je bila Slovenija leta 2008, v času, ko jo je vodil Janša, vzor vsem novim članicam EU. Spomnil je, da je Janša svoj mandat zaključil z največjo gospodarsko rastjo, uravnoteženim proračunom, nizkim dolgom in najnižjo brezposelnostjo. "Tukaj imate torej kompetentne in sposobne ljudi, izvolite jih," je pozval zbrane. Po njegovi oceni bo v sedanji krizi prvi korak države proti uspehu dosežen, ko bo več Evrope v Sloveniji in "ko boste zaupali osebam, ki bodo predstavljale več Evrope". SDS, NSi in SLS pa je pozval, naj se združijo za volitve, ki prihajajo. "Kajti le tako boste zmagali", je dejal.

Mimogrede, na novinarski konferenci, ki sta se je udeležila tudi nosilca list SDS in NSi/SLS na evropskih volitvah Milan Zver in Lojze Peterle, je Daul komentiral tudi pravnomočno obsodbo prvaka SDS Janeza Janše v zadevi Patria. Po njegovih besedah je treba odločitve sodišč spoštovati. "A obstajajo tudi evropska sodišča, na katere je možno nasloviti pritožbe," je komentiral Daul. Ob tem je zatrdil, da v številnih državah EU obstajajo problemi na ravni pravosodja in da je treba biti na njih pozoren.

Shoda, ki se je začel ob 15. uri, se je sicer udeležilo nekaj tisoč ljudi, med drugimi tudi evropska poslanca Milan Zver (SDS) in Lojze Peterle (NSi) ter predsednik Centra za evropske študije Wilfried Martens Mikulaš Dzurinda. Shod z naslovom Pride čas, ko ni več časa so pripravili pripravljajo Društvo Evropska Slovenija, Civilna družba za pravično Slovenijo, Zbor za republiko in drugi kolektivni podpisniki Majniške deklaracije 2014 (vseh skupaj je okoli 30).

Na mitingu so poleg Janše in Daula spregovorili še Damir Črnčec iz Društva Evropska Slovenija, Mitja Štular iz Civilne družbe za pravično Slovenijo, Aleš Primc iz Civilne iniciative za družino in pravice otrok, Ivan Štuhec iz Zbora za republiko, Aleš Hojs iz Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve. Nagovor naj bi imeli tudi evropska poslanca Lojze Peterle ter Milan Zver ter predsednik Centra za evropske študije Wilfried Martens Mikulaš Dzurinda. Zbrane je bodril pester glasbeni in kulturni program z nastopi Pop Design, Ota Pestnerja, Nuške Drašček, Alenke Gotar, Toneta Kuntnerja in drugih, predstavili pa so tudi iniciativo slovenskih glasbenih umetnikov, ki nosi naslov Pusti peti mojga slavca, kakor sem mu grlo ustvaril. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.