|  Politika

Janša se požvižga na avtorske pravice

Na nedeljskem shodu so po opozorilu sina Daneta Zajca zlorabili pesnikov verz

Organizatorji nedeljskega shoda v podporo Majniški deklaraciji 2014 v Ljubljani so zlorabil verze in ime Daneta Zajca.

Organizatorji nedeljskega shoda v podporo Majniški deklaraciji 2014 v Ljubljani so zlorabil verze in ime Daneta Zajca.
© Uroš Abram

Sin pokojnega pesnika Daneta Zajca Lenart Zajc opozarja, da so organizatorji nedeljskega shoda v podporo Majniški deklaraciji 2014 v Ljubljani zlorabil verze in ime njegovega očeta Daneta Zajca. Dedičev avtorskih pravic Daneta Zajca o uporabi pesnikovega verza ni nihče vnaprej obvestil ali povprašal za dovoljenje, poudarja Lenart Zajc. "Svoj shod so poimenovali Pride čas, ko ni več časa, torej z uvodnim verzom očetove pesmi Čas tvoj," je zapisal Lenart Zajc. Politiki lahko po njegovih besedah o Danetu Zajcu razpravljajo z zgodovinskega vidika in debatirajo o njegovih delih. "Ne manipulirajte pa z njim in ne polagajte vaših črnih misli v njegova usta!" je pozval. VEČ>>

Društvo Evropska Slovenija, Civilna družba za pravično Slovenijo, Zbor za republiko in drugi kolektivni podpisniki Majniške deklaracije 2014 so v nedeljo na Prešernovem trgu v Ljubljani pripravili shod z naslovom Pride čas, ko ni več časa. Na njem so predstavili omenjeno deklaracijo, zbrane pa sta med drugimi nagovorila predsednik Evropske ljudske stranke Joseph Daul in predsednik SDS Janez Janša.

Civilna družba za pravično Slovenijo, ki je bila med prireditelji shoda, je v odzivu pojasnila, da je verz Pride čas, ko ni več časa Daneta Zajca uvodna misel Majniške deklaracije 2014, nedeljski dogodek pa je bil shod v podporo tej deklaraciji. "Majniška deklaracija 2014 je nastala v iskreni želji, da Slovenci naredimo korak naprej in uredimo naša notranja razmerja v skladu z etičnimi vrednotami. To je tudi v duhu življenja, dela in zavzemanja velikega slovenskega pesnika Daneta Zajca, ki je bil tudi soustanovitelj Zavoda za oživitev civilne družbe, danes enega od vodilnih gibanj znotraj Civilne družbe za pravično Slovenijo," so pojasnili.

 Dodajajo, da se pesnika pogosto spominjajo z velikim spoštovanjem. "Z uporabo verza nismo želeli prav nikogar prizadeti ali užaliti. Če pa kdo od svojcev pokojnega pesnika čuti tako, se mu iskreno opravičujemo," so zapisali.

Medtem se je na okrajnem sodišču danes sklenila obravnava v primeru predsednika SDS Janeza Janše proti časniku Delo zaradi domnevne razžalitve novinarja Borisa Ježa v Sobotni prilogi 25. septembra 2010, zaradi katere zahteva 5000 evrov. Janša je na zaslišanju poudaril, da je šlo za politično in osebno diskreditacijo. Sodbo bodo strankam poslali po pošti.

Pred okrajno sodnico Majo Kolničar - Stanković je sprva potekal poravnalni narok, ki pa je bil neuspešen. Nato je sledila obravnava, na kateri so zaslišali Janšo. Predsednika SDS je zmotil prispevek Ježa z naslovom Zgodovine se ne dela po nočnih sanjah. V njem je ta pisal o ustanovitvi novega veteranskega združenja, za katero so se med drugim zavzeli Janša, Igor Bavčar, Lojze Peterle in Tone Krkovič, poroča spletno Delo.

V prispevku novinarja je o plebiscitu zapisano, da je možno zgodovino sprevračati. To pa po mnenju Ježa postaja škodljivo in nevarno. "Pri Janši, Bavčarju, Peterletu, Krkoviču gre za neposredno zlorabljanje demokracije", je zapisal ter dodal, "da se plebiscita ne da sprivatizirati. Kot to počne Janša". Kot je na zaslišanju izpostavil Janša, je šlo za politično in osebno diskreditacijo, saj je bilo Delo takrat po njegovem mnenju zelo bran časnik. Okrajno sodišče bo sodbo strankam v postopku poslalo po pošti. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.