Intervju: Joseph A. Mussomeli, veleposlanik ZDA

Ne mislim komentirati vseh domislic, ki jih je v intervjuju za Mladino izrekel gospod veleposlanik Mussomeli. Ponavlja pač tisto, kar je slišal. Modrovanja nekega ameriškega državljana povedo največ o njem samem in niti ne bi zaslužila neke posebne pozornosti, če ne bi ta g. veleposlanik Mussomeli bil veleposlanik ZDA.

Opozoril bi rad samo na Dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih, ki velja že od leta1964 in je obvezen normativ v mednarodnih odnosih. Citiram 41. člen prvi odstavek:

»Ne glede na privilegije in imunitete morajo vse osebe, ki jih uživajo, spoštovati zakone in druge predpise države sprejemnice. Prav tako se ne smejo vmešavati v njene notranje zadeve.«

Prav tako ni dopustno, da se na ograjo ambasade obešajo razne plošče, ki žalijo dostojanstvo, vsaj dela državljanov države gostiteljice. Citiram 41. člen tretji odstavek, ki se glasi:

Prostori diplomatskega predstavništva se ne smejo uporabljati za namene, ki niso združljivi z nalogami diplomatskega predstavništva, tako kot so določene s to konvencijo ali drugimi pravili občega mednarodnega prava ali posebnimi sporazumi, ki veljajo med državo pošiljateljico in državo sprejemnico.

K temu naj dodam še 1. člen odstavek i):

i) »prostori diplomatskega predstavništva« so zgradbe ali deli zgradb in pripadajoče zemljišče, ki se ne glede na lastništvo uporabljajo za potrebe diplomatskega predstavništva, vključno z rezidenco vodje diplomatskega predstavništva.

Mislim, da bralcu, ki je pozorno prebral intervju g. veleposlanika Mussomelija, ni težko razumeti, da je omenjeni gospod kršil »Dunajsko konvencijo« in s tem tudi dostojanstvo države gostiteljice.

Te vrstice niso namenjene g. veleposlaniku Mussomeliju, pač pa predstavnikom naše države v prvi vrsti ministru za zunanje zadeve g. Karlu Erjavcu in predsedniku države g. Borutu Pahorju, ki sta najbolj odgovorna, da očuvata ugled države. V pomoč in da jima osvežim spomin citiram še 9. člen prvi odstavek »Dunajske deklaracije«.

1. Država sprejemnica lahko kadar koli, ne da bi morala pojasniti svojo odločitev, obvesti državo pošiljateljico, da je vodja diplomatskega predstavništva ali kateri koli član diplomatskega osebja diplomatskega predstavništva persona non grata ali da kateri koli drug član osebja diplomatskega predstavništva ni sprejemljiv. Država pošiljateljica to osebo, odvisno od primera, odpokliče ali zaključi njeno funkcijo v diplomatskem predstavništvu…..

Verjamem, da so izpadi g. veleposlanika Mussomelija njegova osebna mnenja in ne uradna stališča ZDA. Če pa bi bila, potem bi se morali resno vprašati, ali so naši odnosi res zavezniški, prijateljski in te odnose ponovno definirati. Gre za samospoštovanje in če ga nimamo do sebe, nas tudi drugi ne bodo spoštovali.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.