|  Kultura

Najboljše knjige za otroke

Letošnja Bologna po Bologni posvečena Svetlani Makarovič

Letošnjo razstavo želijo posvetiti umetnici Svetlani Makarovič, ki letos praznuje 75 let.

Letošnjo razstavo želijo posvetiti umetnici Svetlani Makarovič, ki letos praznuje 75 let.
© Miha Fras

V knjigarni Konzorcij bodo danes odprli 22. prodajno razstavo tujih otroških knjig. Letošnjo razstavo, ki jo tradicionalno pripravljajo konec maja, želijo posvetiti umetnici Svetlani Makarovič, ki letos praznuje 75 let. Bologna po Bologni bo tudi tokrat ponudila pregled najboljšega, kar je bilo mogoče videti na sejmu otroških knjig v Bologni. Na ogled bodo nagrajene in tiste kakovostne knjige, na katere želijo opozoriti mlajše bralce v slovenskem prostoru. Na sejmu otroških knjig v Bologni se je letos predstavilo okrog 1200 založb iz 75 držav. VEČ>>

Slovenijo so zastopale založbe Mladinska knjiga, Morfem, Sanje in Pivec ter Javna agencija za knjigo RS, ki je predstavila izbor najboljših mladinskih knjig vseh slovenskih založb. Razstavo v Konzorciju bodo odprli ob 11. uri. Zbrane bodo nagovorili predsednik uprave založbe Mladinska knjiga Peter Tomšič, direktorica Mestne knjižnice Ljubljana Jelka Gazvoda in predsednica Društva Bralna značka Slovenije - ZPMS Dragica Haramija. Odprtje bosta popestrila nastop otroškega plesnega zbora Glasbene matice Ljubljana in plesna točka otrok iz plesne šole Minimundo. Odprtju bo sledilo prvo strokovno vodstvo po razstavi, ki ga tudi letos pripravlja Tilka Jamnik.

Obiskovalce razstave bodo seznanili z novostmi s področja mladinske književnosti in branja ter z najnovejšimi trendi na področju knjižne ustvarjalnosti za mlade. Spregovorili bodo o primernosti slikanic za družinsko branje in o nujnosti vključevanja novih knjig v pouk literature. Večina knjig na sejmu v Bologni potrjuje trende zadnjih let. Likovni izraz prevlada nad besedilnim, pojavljajo se izvirne rešitve ilustracij in oblikovanja, vse več slikanic je brez besed. Meja med leposlovjem in poučnim pogosto ni jasna. Veliko je večjezičnih knjig, knjig o drugih kulturah ter knjig, ki spodbujajo medkulturno razumevanje. Veliko pozornosti je namenjene tudi ranljivim skupinam otrok in bralnemu gradivu zanje.

Knjige imajo pogosto dodatke, kot so zgoščenke, barvice, material za različne izdelke, igrače. Priročnikom so dodana didaktična gradiva, materiali in orodje za različne ustvarjalne aktivnosti, poučne knjige z različnih področij imajo praviloma dodan nabor internetnih virov za nadaljnje raziskovanje in učenje. Na sejmu je bilo tudi nekaj knjig, ki obravnavajo prvo svetovno vojno, ter novih izdaj, s katerimi so založniki zaznamovali praznovanje 100. obletnice rojstva skandinavske ustvarjalke Tove Jansson, 25-letnice Elmerja Davida McKeeja ter 80-letnice ilustratorja Quentina Blaka, so sporočili iz Mladinske knjige.

Bologno po Bologni organizira otroški oddelek knjigarne Konzorcij v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana in Pionirsko - centrom za mladinsko književnost in knjižničarstvo. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.