|  Politika

Devet najstrašnejših strank tokratnega sklica Evropskega parlamenta

Vodja ene stranke ima tetoviran kljukasti križ, drugi si želi iz države izbrisati muslimane, ustanovitelj tretje bi priseljence iztrebil z ebolo. Tako je »letnik 2014« Evropskega parlamenta, do sedaj najbolj protievropski, skrajnodesničarski in do tujcev sovražen sklic, povzel britanski Huffington Post. Več>>

Marine Le Pen, ki je vodenje francoske stranke Nacionalna fronta prevzela od svojega očeta Jeana Maria Le Pena, se je morala močno potruditi, da je omilila politično govorico prej odkrito rasistične in protijudovske stranke. Nekatere člane so zaradi antisemitističnih izjav izključili, a povsem utišanje vseh dodajsamostalnik-fobnih članov ni uspelo. Jean Marie Le Pen je v aprilu dejal, da bi z »gospo Ebolo« imigracijo odpravil v treh mesecih in bil v preteklosti večkrat obsojen zaradi rasističnih izjav, poroča britanski Huffington Post. Stranka je bila s četrtinsko podporo zmagovalka nedeljskih evropskih volitev v Franciji. In za kaj se bodo zavzemali? Za odpravo evra, odpravo Šengenskega območja, omejitev migracije in priseljevanja ter selitev kmetijske politike s panevropske na nacionalno raven.

Nemška neonacistična Nacionalna stranka je dobila enega predstavnika v Evropskem parlamentu. Nemško ustavno sodišče je namreč presodilo, da na evropskih volitvah ne sme biti volilnega praga. Za izvolitev je bilo potrebnih 0,6 odstotka glasov, NPD je prejela en odstotek. Volivce so prepričali s slogani »Denar za babico namesto za Rome« in »Barka je polna,« s katerim so se nanašali na afriške priseljence in prepričevali, da je Evropa celina belcev, kjer ni prostora za druge.

Protievropska populistična Finska stranka se je odrezala slabše od napovedi, a dobila dva mandata. Prej znana kot Stranka pravih Fincev vztrajno zavrača, da bi bila rasistična ali homofobna, čeprav je bil eden njenih članov oglobljen zaradi žaljivih zapisov o muslimanih, nek drug član stranke pa je odklonil udeležbo na prireditvi, ker ni hotel videti istospolnih parov.

Danska ljudska stranka je prejela 27 odstotkov glasov in podvojila število evroposlancev. Ustanoviteljica stranke Pia Kjarsgaard meni, da Danska ni država, kjer je imigracija naravna ali zaželena. V odgovoru na kritike iz Švedske, ki tujce sprejema »z odprtimi rokami«, je odgovorila: »Če hočejo Švedi Stockholm in druga mesta spremeniti v skandinavski Bejrut, z boji med klani, krvnim maščevanjem in skupinskimi posilstvi, kar naj. Vedno lahko postavimo mejo na mostu Oresund.«

V Grčiji je bila zmagovalka evropskih volitev levičarska Syriza, a nacionalisti Zlate zore so tudi prišli v parlament in so po priljubljenosti na tretjem mestu. Glavni predstavnik stranke ima tetovažo v obliki svastike, velik del članov stranke pa je v zaporu, osumljeni so sodelovanja v kriminalni združbi. Leta 2012 je Zlata zora na nacionalnih volitvah kandidirala s sloganom »Zato, da Grčijo odrešimo nesnage« in hrano razdeljevala samo »pravim« Grkom v stiski. Očitno je propagandna akcija obrodila sadove.

Nizozemska skrajnodesničarska Stranka svobode je prav tako protimuslimanska. »Islam je trojanski konj Evrope. Če ga ne ustavimo zdaj, je Eurabia samo še vprašanje časa,« je vodja stranke Geert Wilders dejal v nizozemskem parlamentu. V evropskem bodo imeli štiri predstavnike.

Od muslimanov samo kebab prebavlja vodja avstrijske Stranke svobode Heinz-Christian Strache, ki je s protipriseljensko retoriko prepričal petino volivcev in podvojil število somišljenikov, ki bodo pet let soodločali o naših življenjih.

Nikogar razen Italijanov pa ne marajo v Legi nord. Še posebej so neprizanesljivi do afriških priseljencev, saj, kot je nekoč dejal njihov evroposlanec, »se lahko vsak iz enciklopedije Mickeyja Mousa pouči, da Afrika ni dala še niti enega genija«. Stranka je prejela šest odstotkov glasov in bo imela pet evropskih poslancev. (dv)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.