Jure Trampuš

 |  Politika

Urok Jožeta Možine

© rtvslo.si

Včeraj zvečer je Prešernov nagrajenec Jože Možina objavil svoj pogled na Depalo vas, na dogodek, ki je po njegovih besedah »povod za obračun z vrhom slovenske pomladi in restavracijo centrov moči iz dobe komunizma.« Objavljena dokumentarna pripoved govori o zaroti, ki naj bi odnesla Janeza Janšo, in nedemokratičnih metodah političnega boja. Več>>

A film, katerega pluralnost je pohvalil tudi poslanec SDS Vinko Gorenak, zamolči veliko dejstev. Ali bolje – predstavlja samo tisti del zgodovine, ki potrjuje izvorno tezo, da je bil dogodek pri Depali vasi insceniran zato, da se iz slovenske politike odstrani Janez Janša. Seveda ni nič narobe, če ima novinar politično stališče, narobe je, če za potrditev svoje teze zanemari ključne informacije iz tistega časa. Za začetek bi lahko Jože Možina prebral knjigo Spomenke Hribar Svet kot zarota, kjer je avtorica že pred desetletjem popisala svoje videnje dogodkov.

O Depali vasi je Mladina pisala velikokrat. Zadnjič marca letošnjega leta, kjer je obravnaval tudi vlogo Radenka Radojćića, bivšega pripadnika jugoslovanske vojaške službe, ki naj bi po mnenju Janeza Janše, njemu pa je nekritično pritrdil tudi Jože Možina, načrtoval ves prevrat.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.