Darja Kocbek

 |  Družba

8 dejstev o nasilju nad ženskami

Povzročitelji nasilja so v 90,8 odstotka moški. Nasilni postajajo že zgodaj, saj so najmlajši še osnovnošolci

Vsak primer nasilja nad ženskami je drugačen in sam po sebi nesprejemljiv. Sarah Kliff je na spletni strani Vox zbrala osem dejstev o nasilju nad ženskami v ZDA. Agencija EU za temeljne pravice (Fra) je marca letos objavila rezultate doslej največje raziskave o nasilju nad ženskami v EU. Varuhinja človekovih pravic je po objavi evropskega poročila sporočila, da smo v Sloveniji soočeni z dejstvom, da je vsaka druga ženska (56,1 odstotka) po 15. letu starosti doživela eno od oblik nasilja. VEČ>>

Raziskava v ZDA je pokazala, da je 51,9 odstotka žensk v ZDA prijavilo, da so v svojem življenju bile žrtev fizičnega nasilja. Ta raziskava je bila narejena leta 2000, to je zadnje leto, ko je ministrstvo za pravosodje objavilo izčrpno poročilo o nasilju nad ženskami. To poročilo kaže, da je v ZDA žrtev nasilja večji delež žensk kot v drugih razvitih državah. Na Švedskem je četrtina žensk prijavila nasilje, v Italiji 18 odstotkov.

Drugo dejstvo je, da je četrtina ali 1,3 milijona žensk na leto žrtev fizičnega ali spolnega napada s strani intimnega partnerja, torej soproga, bivšega soproga in podobno. Stopnja nasilja s strani intimnega partnerja je veliko višja pri ženskah kot pri moških, je tretje dejstvo. Vsaka peta ženska v ZDA je prijavila nasilje s strani intimnega partnerja in le vsakega 14. moškega je napadla intimna partnerica. Tudi večino posilstev (72 odstotkov) zagreši intimni partner.

Vsako trinajsto žensko, ki je žrtev umora, umori soprog ali partner. V letu 2012 je bilo v ZDA po podatkih zveznega preiskovalnega urada 12.765 umorov, od tega so našteli 992 umorov žena oziroma partneric.

Ženske prijavljajo tudi druge poškodbe, ki so posledica napada, kot so odlomljeni ali polomljeni zobje, buške, v 0,8 odstotkih primerov prijavijo padec v nezavest. Šesto dejstvo je, da večina žrtev tako med ženskami kot med moškimi ne dobi zdravstvene oskrbe, je pa bolj malce bolj verjetno, da jo dobi moški kot ženska. Ni jasno, od kod ta razlika, ali se moški pogosteje odločijo zaprositi za zdravniško pomoč, imajo boljši dostop do zdravstven ih storitev ali je razlog kaj drugega.

Organizacija župani proti ilegalnemu orožju je analizirala 93 streljanj, ki so se zgodila med letoma 2009 in 2013. Ugotovila je, da je 18 odstotkov strelcev bilo obtoženih družinskega nasilja. V 57 odstotkih analiziranih primerov je med žrtvami streljanja bil družinski član (soprog, bivši soprog ali drug sorodnik). Zadnje dejstvo je, da se stopnja spolnega nasilja zmanjšuje. Statistični urad v ZDA je lani objavil poročilo, ki kaže, da so stopnje spolnih napadov od leta 1995 občutno padle. A ker je bilo zadnje izčrpno poročilo o nasilju nad ženskami v ZDA bila narejena leta 2000, je težko ugotoviti, kaj vse se je od takrat spremenilo.

Raziskava, ki jo je marca letos objavila agencija EU za temeljne pravice (Fra), razkriva obseg njihove zlorabe doma, v službi, javnosti in na spletu. Glavne ugotovitve iz raziskave kažejo, da je 33 odstotkov ali 62 milijonov žensk v EU fizično in/ali spolno nasilje doživelo po 15. letu starosti. 22 odstotkov žensk je fizično in/ali spolno nasilje doživelo s strani partnerja, pet odstotkov vseh žensk pa je bilo posiljenih.

Varuhinja človekovih pravic za Slovenijo navaja, da ženske najpogosteje doživljajo psihično nasilje (49,3 odstotka), potem fizično (23,0 odstotkov), premoženjsko (14,1odstotka), omejevanje gibanja (13,9 odstotka) in spolno nasilje (6,5 odstotka). Največkrat se nasilje zgodi v primarni družini, zato mora država družinam po mnenju varuhinje nuditi več pozornosti, pomoči in podpore.

Podatki kažejo, da se nasilje lahko začne kadarkoli v življenju, od zgodnjega otroštva do pozne starosti. Pri nekaterih ženskah nasilje traja celo življenje, pri četrtini pa več kot 20 let. Varuhinja ugotavlja porast nasilja nad starejšimi ženskami, zlasti psihičnega nasilja zaradi ekonomsko socialnih problemov.

Povzročitelji nasilja so v 90,8 odstotka moški. Nasilni postajajo že zgodaj, saj so najmlajši še osnovnošolci. Podatki kažejo, da pri spopadanju z nasiljem ženske nimajo dovolj dobre podpore institucij. Pričakujejo namreč, da jim bodo, poleg bližnjih v socialni mreži, prav javne službe učinkovito pomagale. Pri tem pa večkrat naletijo na to, da jim prav te službe ne verjamejo povsem, naveličane so nenehnih prijav in ne reagirajo strokovno in hitro, opozarja varuhinja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.