|  Politika

Pahor na poplavljenih področjih

Pahor kot prvi predsednik na uradni obisk v Srbijo

Pahorja bo na obisku spremljal tudi minister za obrambo, ki opravlja tekoče posle.

Pahorja bo na obisku spremljal tudi minister za obrambo, ki opravlja tekoče posle.
© Facebook

Predsednik republike Borut Pahor bo danes, v četrtek, in petek kot prvi slovenski predsednik na uradnem obisku v Srbiji. Ob močni gospodarski delegaciji ga bosta spremljala tudi ministra. Tema pogovorov bo sodelovanje med državama, pa tudi nadaljnja pomoč Srbiji ob katastrofalnih poplavah; predsednik bo obiskal tudi v poplavah najhuje prizadeti Obrenovac. V Ljubljani pričakujejo, da bo prvi uradni obisk predsednika republike od samostojnosti Slovenije pomenil dvig kakovosti prijateljskih odnosov med državama na še višjo raven. Z gostiteljem, predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, bosta ob pogovorih podpisala tudi politično deklaracijo o okrepljenih odnosih med državama, na posebni seji pa bo Pahor nagovoril tudi poslance. VEČ>>

Prvi dan bo sploh namenjen pogovorom z najvišjimi predstavniki države. Ob gostitelju se bo tako srečal še s predsednico srbskega parlamenta Majo Gojković in premierom Aleksandrom Vučićem. Glavni temi pogovorov predsednikov bosta dvostransko sodelovanje s poudarkom na gospodarskih odnosih in seznanitev z razmerami v Srbiji po predčasnih parlamentarnih volitvah, ki so konec aprila prinesle novo vlado. Govorila bosta tudi o pričakovanjih, povezanih z napredovanjem Srbije na poti v EU. Srbija, ki je pristopna pogajanja začela konec januarja, si sicer želi, da bi jih zaključila v štirih letih.

Govorila bosta tudi o sodelovanje v okviru regionalnih pobud in mednarodnih organizacij, o razmerah na Zahodnem Balkanu ter normalizaciji odnosov med Srbijo in Kosovom, so napovedali v uradu predsednika republika. Nikolić se je julija lani udeležil prvega vrha predsednikov držav v okviru procesa Brdo, pobudo za katerega sta dala Pahor in hrvaški predsednik Ivo Josipović. Drugi vrh bo letos 15. julija v Dubrovniku.

Po katastrofalnih poplavah, ki so Srbijo, tako kot BiH in Hrvaško, prizadele v minulih tednih, bosta gotovo govorila tudi o nadaljnji slovenski pomoči Srbiji, v petek pa bosta skupaj obiskala tudi v poplavah najbolj prizadeto mesto Obrenovac. Iz urada predsednika so sicer sporočili, da bo program obiska prilagojen razmeram po poplavah. Odziv Slovenije na potrebe prizadetih je bil tako na ravni humanitarnih organizacij, kot sta Rdeči križ in Karitas, kot tudi posameznikov, srbskih združenj in vlade zelo velik že od začetka. Iz Slovenije so ob tonah pomoči v Srbijo odšli tudi policisti in vojaki s helikopterji, pripadniki civilne zaščite in gasilci, ki so sodelovali pri reševanju. Napotenih je bilo tudi več čolnov in črpalke, s katerimi so črpali vodo iz termoelektrarne v Obrenovcu, ki z elektriko oskrbuje tretjino države. V tem mestu so narasle vode zahtevale največ življenj od skupno 33, kolikor jih je umrlo v poplavah.

Pahorja bo na obisku spremljal tudi minister za obrambo, ki opravlja tekoče posle, Roman Jakič, ki vodi delovno skupino, ki jo je minuli teden za usklajevanje pomoči Srbiji in BiH oblikovala vlada. Vladni resorji naj bi pripravili seznam predlogov za pomoč v okviru svojih pristojnosti, ki ga bodo nato ponudili pristojnim v Srbiji in BiH. Jakič in generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Darko But bosta ob tej priložnosti govorila o sodelovanju na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami tako na dvostranski ravni kot v okviru regionalnih pobud v Jugovzhodni Evropi in evropskih projektov.

Drugi dan obiska bo predvsem gospodarsko obarvan, saj bosta predsednika spremljala skoraj stočlanska gospodarska delegacija ter minister za finance, ki opravlja tekoče posle, Uroš Čufer. Predsednika, Čufer, srbski minister za gospodarstvo Dušan Vujović ter predsednika gospodarskih zbornic Slovenije in Srbije, Samo Hribar Milič in Željko Sertić, bodo nagovorili udeležence srbsko-slovenskega gospodarskega foruma. Gospodarsko sodelovanje med državama je sicer zelo dobro, državi pa kljub gospodarski krizi beležita rahel porast sodelovanja. Srbija je bila v letu 2013 deseta najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenje glede na vrednost blagovne menjave, ki je dosegla 1,08 milijarde evrov in predstavlja 5,7-odstoten porast glede na leto 2012. Slovenija je v Srbijo lani izvozila za več kot 664 milijonov evrov blaga, uvozila pa ga je za 411 milijonov evrov.

V Srbiji je registriranih prek 1300 slovenskih podjetij, kar je daleč največ med vsemi tujimi investitorji v Srbiji; skupaj slovenska podjetja zaposlujejo približno 35.000 delavcev. Slovenske neposredne investicije skupno znašajo 1,33 milijarde evrov. Srbija je tudi edina država, s katero ima Slovenija v regiji podpisan memorandum o sodelovanju na tretjih trgih. Slovenija si sicer želi novih vlaganj v Srbiji, obstaja pa tudi veliko neizkoriščenih možnosti za srbska vlaganja v Sloveniji.

Slovenija Srbiji pomaga tudi pri usklajevanju z evropsko zakonodajo, med odprtimi vprašanji pa ostaja uresničevanje sporazuma o nasledstvu iz leta 2001, ki še vedno ni v celoti uresničen. Pahor je bil nazadnje na delovnem obisku v Srbiji maja lani. Predsednica vlade, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek je bila oktobra lani na prvem uradnem obisku v Srbiji. Ob tej priložnosti sta se vladi sestali na prvi skupni seji. Predsednik se bo med obiskom sestal tudi s predstavniki slovenske skupnosti in na univerzi v Beogradu predaval o prihodnosti Evrope in njeni nadaljnji širitvi. Srečal se bo tudi z rektorjem univerze, na delovnem kosilu pa s prvim podpredsednikom vlade in zunanjim ministrom Ivico Dačićem. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.