|  Politika

»Julijske volitve so kršitev človekovih pravic volivcev«

Solidarnost še ta teden z zahtevo po ustavni presoji julijskih volitev

Uroš Lubej in N'toko na Vseslovenski ljudski vstaji.

Uroš Lubej in N'toko na Vseslovenski ljudski vstaji.
© Uroš Abram

Stranka Solidarnost bo držala besedo in bo zaradi razpisa predčasnih parlamentarnih volitev za 13. julij v roku nekaj dni na ustavno sodišče vložila zahtevo po ustavni presoji. A tega ne bo storila kot politična stranka, temveč kot državljanska pobuda, je povedal sopredsednik stranke Uroš Lubej. Lubej je zatrdil, da bo na julijske volitve v času poletnih dopustov zaradi predvidene nizke volilne udeležbe padla močna senca nelegitimnosti. "Julijske volitve so kršitev človekovih pravic volivcev, zato bomo vztrajali pri ustavni presoji predsednikovega odloka," je Lubej dejal v odzivu na odločitev predsednika republike Boruta Pahorja, da volitve razpiše za 13. julija. VEČ>>

A zahteve po ustavni presoji Solidarnost ne bo vložila kot politična stranka. "Oblikuje se državljanska pobuda, ki bo v najkrajšem možnem času, nekaj dneh, vložila zahtevo. Pričakujemo, da bo ustavno sodišče zaščitilo v ustavi zagotovljene pravice in to v najkrajšem možnem času," je povedal sopredsednik Solidarnosti. Razlog, da bodo zahtevo vložili kot državljanska pobuda, po besedah Lubeja tiči v tem, da Solidarnost kot politična stranka v tem primeru ne more uveljavljati pravnega interesa. "Zato bomo zahtevo vložili kot državljani. Ustavno sodišče bo odločilo, ali imajo vlagatelji pravni interes izkazan," je še povedal Lubej. Dodal je, da se v stranki zavzemajo za datum volitev, ko bo velika večina volivcev v državi, kar pa "ne more biti julija ali avgusta". (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.