Tea Wutte

 |  Družba

Pet milijard za svetovno prvenstvo

Katar naj bi za zmago pri odločanju o organizatorju svetovnega nogometnega prvenstva po številnih podatkih The Sunday Timesa za podkupovanje funkcionarjev porabil okoli pet milijard dolarjev

Britanski tednik The Sunday Times je na podlagi več milijonov dokumentov, elektronskih pisem, bančnih potrdil in drugih podatkov, ki jih je pridobil, razkril veliko prevaro in korupcijo, ki si jo je Katar, zalivska država z velikimi naftnimi in plinskimi zalogami in sedež znane televizijske korporacije Al Jazeera, privoščila v tekmi za svetovno nogometno prvenstvo leta 2022. Katar je v tekmi z številnimi drugimi državami, ki so si prav tako želele postati organizator najbolj prestižnega nogometnega tekmovanja na svetu, decembra leta 2010 očitno zmagal na nepošten način – s podkupovanjem najpomembnejših funkcionarjev po vsem svetu. VEČ>>

Dokumenti namreč dokazujejo, kako je Mohammed Bin Hamam, katarski državljan, nekdanji podpredsednik svetovne nogometne zveze FIFA in predsednik azijske nogometne zveze, uporabil 5 milijard dolarjev iz posebnega sklada, namenjenega podkupovanju visokih predstavnikov nogometnih zvez, večinoma v Afriki, da bi si na ta način pridobil njihove glasove v tekmi za organizacijo nogometnega prvenstva. Do razkritja je prišlo neposredno pred srečanjem preiskovalca Michaela Garcie, ki v imenu FIFE preiskuje obtožbe o kupovanju glasov. Funkcionarji organizacije so doslej trdili, da ta preiskava ne bo privedla do nikakršnih rezultatov o podkupovanju, Katar pa je že od trenutka, ko so se prve vendar nedokazane obtožbe pojavile v javnost, ostro zanikal, da je pri dodelitvi svetovnega prvenstva prišlo do nepravilnosti.

Katarski funkcionarji so se poskušali tudi distancirati od Mohameda Bin Hamama, ki mu je FIFA leta 2011zaradi poskusa podkupovanja do konca življenja prepovedala profesionalno ukvarjanje z nogometom. Odločitev je bila leta 2012 preklicana, vendar je bil nato obsojen zaradi nasprotja interesov. Podatki tudi dokazujejo, da ni res, da naj bi se predstavniki Katarja in Mohamed Bin Hamam razšli zato, ker naj bi slednji podpiral kandidaturo Avstralije za organizacijo nogometnega prvenstva. Vse skupaj bi lahko imelo tudi resne posledice v odnosih med državami. Savdska Arabija in Združeni Arabski Emirati skupaj z Bahrajnom namreč nasprotujejo podpori, ki jo Katar nudi Muslimanski bratovščini v Egiptu, med vsemi štirimi državami pa so ti konflikti privedli tudi do medsebojnega nasprotovanja in resnega neuspeha pri razreševanju sirske državljanske vojne.

Afera je neposredno pred začetkom svetovnega nogometnega prvenstva v Braziliji že povzročila številne kritike dela FIFE in zahteve, da ukrepa, predvsem pa, da tudi azijska nogometna zveza (AFC) ravna v skladu z priporočili notranje revizije, ki je odkrila, da je Bin Hamam uporabljal različne račune AFC kot svoje osebne račune, zaradi česar se je tudi znašel pod valom obtožb o pranju denarja, izogibanju davkom, podkupovanju ter izigravanju ameriških sankcij proti Iranu in Severni Koreji. Šejk Salman Bin Ibrahim Al Khalifa, Bin Hamamov naslednik na položaju AFC, je doslej ta poročila, ki se precej ukvarjajo tudi s prodajo pravic za televizijske prenose v višini milijarde dolarjev, preko podjetja v Singapurju uspel skrivati pred javnostjo, vendar je razkritje Sunday Timesa sedaj pokvarilo omenjene načrte. Podpredsednik FIFE Jim Boyce je že izjavil, da nima težav s ponovnim glasovanjem za določitev organizatorja nogometnega prvenstva leta 2022, če se bodo obtožbe o korupciji izkazale za resnične. Na Katar so že doslej letele številne obtožbe, predvsem zaradi smrti več kot 200 nepalskih delavcev zaradi slabih pogojev dela na gradbiščih, kjer se v Katarju gradijo novi športni objekti.

Afera pomeni resen udarec za Katar, ki si prizadeva vplivati na svetovna dogajanja z mehko močjo in se lahko tako zaradi zalog energentov kot zaradi uspehov na medijskem in diplomatskem področju, zaradi prepoznavnosti svoje uspešne letalske družbe in televizije Al Jazeera, pohvali z veliko večjim vplivom v svetu, kot pa bi ga ta država lahko imela glede na svojo velikost. Katar se na obtožbe o podkupovanju doslej še ni uradno odzval, vendar bo afero takšnih razsežnosti težko preprosto pomesti pod preprogo zgolj z zanikanjem ali zavračanjem informacij, kar je bila doslej najbolj priljubljena taktika katarskih oblastnikov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.