|  Politika

»Drage Slovenke in Slovenci, zmanjkuje nam časa«

Cerar tudi uradno na čelu nove stranke

Cerar je ponovil, da je v našem volilnem sistemu povezovanje neizogibno, vsaj po volitvah.

Cerar je ponovil, da je v našem volilnem sistemu povezovanje neizogibno, vsaj po volitvah.
© Miha Fras

Udeleženci ustanovnega kongresa nove stranke SMC so za svojega predsednika izvolili ustanovitelja Mira Cerarja. Stranko, ki ji je javno mnenje za zdaj kar naklonjeno, namerava Cerar utrditi v političnem prostoru do julija, ko se bo pomeril na predčasnih državnozborskih volitvah. Ob tem je dejal, da gredo na zmago in verjame, da so jo zmožni doseči. Cerar je po izvolitvi dejal, da so naredili veliko delo, ki pa je šele začetek njihove skupne politične poti. V izjavi za medije po kongresu je poudaril, da verjame, da bodo odigrali odločilno vlogo v slovenskem političnem prostoru. Kako bodo vstopili vanj in kako nastopili na volitvah, pa bodo organi stranke odločali v prihodnjih dneh, je napovedal. V kratkem bodo izvolili tudi podpredsednico in podpredsednika ter generalnega sekretarja stranke. VEČ>>

Kot je izpostavil Cerar, je SMC nastala "samostojno, brez kakšnih ozadij, botrov, pokroviteljev". Zavračajo tudi po njegovem mnenju neprimerno delitev na leve in desne. Na vprašanje, ali so pripravljeni sodelovati s strankami oz. predsedniki strank, ki jih bremenijo poročila protikorupcijske komisije ali pravnomočne obsodbe, pa danes težko odgovori, je dejal. Sam ima sicer, kot pravi, do tega svoje stališče, a vendarle meni, da se morajo tudi do tega opredeliti v organih stranke. Poudaril je, da si na predčasnih volitvah želijo zmage. Ali bi vlogo mandatarja prevzel on, pa je spet odvisno od odločitve stranke in "morebiti kakšnih drugih dejavnikov", je povedal. Ob tem je ponovil, da je v našem volilnem sistemu povezovanje neizogibno, vsaj po volitvah.

Cerar je sicer na kongresu tudi nagovoril udeležence in dejal, da je čas, da "skupaj napišemo novo poglavje naše zgodovine". Z vrednotami stranke želijo po njegovih besedah prevladati v slovenski politiki, nato pa v sodelovanju z vsemi poštenimi in sposobnimi političnimi akterji prebuditi državljane iz otopelosti. V nagovoru je Cerar med drugim izpostavil pomen tega, da je Slovenija članica EU in mnogih drugih mednarodnih organizacij, a ne zgolj kot izvrševalka želja teh organizacij, pač pa kot samozavestna in enakopravna članica svetovne skupnosti. Po njegovih besedah je pomembno tudi, da na področju gospodarstva odpiramo vrata tujim vlagateljem. Meni, da je treba nadaljevati proces privatizacije, ki pa mora biti nadzorovana in strateško premišljena. Prav tako je treba povečati učinkovitost javne uprave, je prepričan Cerar, ki je izpostavil še pomen razvoja vseh delov Slovenije.

Veliko izzivov jih, kot je dejal, čaka na področju zdravstva in zdravja. Pomembno je, da državljane spodbujamo k čim bolj zdravemu življenju, po drugi strani pa zdravstvo potrebuje čim večjo transparentnost in optimizacijo organiziranja, je dodal. Cerar priznava, da kljub ustavni zavezi tudi pravne države doslej nismo zagotovili v zadostni meri, saj da nismo vzpostavili "niti zadostne pravne kulture niti dovolj učinkovitih institucij ter postopkov" za preprečevanje in pregon gospodarskega kriminala in korupcije. Kot je povedal, ve, da so tudi med dosedanjimi političnimi akterji mnogi, ki želijo dobro Sloveniji, toda "njihov glas je prešibak in je zato vedno znova preslišan". "Preglasijo ga stranke, nekateri njihovi vplivnejši predstavniki in lobiji, ki služijo napačnim gospodarjem," je dodal. SMC mora zato postati nova in ključna navezna točka v slovenski politiki, meni.

"Drage Slovenke in Slovenci, zmanjkuje nam časa," je še opozoril Cerar. Tokratne volitve so po njegovih besedah verjetno ene najprelomnejših. Ob tem je še zagotovil, da nastanek SMC ni le nek spontan odziv na nedavni padec vlade, pač pa se je njihova razprava o stanju v družbi začela že pred več kot letom dni. Kot je dejal, morajo postati več kot stranka: vseslovensko gibanje. Člani kongresa so sicer izvolili tudi člane izvršnega odbora in sveta stranke. Kongresa se je udeležilo več kot 500 ljudi. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.