Volitve po pošti!?

© Uroš Abram

Če bo obveljala Pahorjeva, bodo predčasne parlamentarne volitve 13. julija. Volilna pravila zahtevajo, da volivci do 11. junija vemo, ali bomo 13. julija dopustovali ali ne in če bomo, kje. Do 12. junija je namreč treba o glasovanju po pošti obvestiti Državno volilno komisijo. Šteje datum prejetja izpolnjenega obrazca – zato se je treba o dopustovanju odločiti do 11. junija, sicer pride v poštev le še hitra pošta. Ob tem dodajmo, da morajo vsi tisti, ki nimajo dostopa do interneta ali pa ga pač ne uporabljajo, po obrazec na pristojno volilno komisijo. Več >>

Vedeti, kdaj bomo izven Slovenije, ni dovolj. Navesti moramo tudi točen naslov dopustovanja, sicer pošte z glasovnico seveda ne bomo prejeli.

A tudi to ni dovolj. Predpostavimo, da bomo v času volitev v kampu na Hrvaškem, ali v apartmaju v Italiji, ali pa v hotelu v Grčiji. Že zdaj se moramo dogovoriti, preveriti, kakšen dostop do pošte imamo na dopustu. Kaj storiti, če bi izvedeli, da apartma v Italiji sploh ne prejema pošte, ker jo ima lastnik preusmerjeno na svoj dom? Voliti ne bomo mogli.

No, čeprav bi si vendarle uredili vročilo pošte, tudi to še ne zagotavlja, da bomo lahko glasovali. Pošta mora na navedeni naslov tudi prispeti, kar je lahko težava. Na Hrvaškem, kjer praviloma počitnikuje največ Slovencev, bojda ne. Volilna komisija pa je opozorila, da je italijanska pošta nezanesljiva in glasovnice morda ne bomo prejeli pravočasno.

Vprašanje je tudi, kdaj bodo iz Državne volilne komisije pošto poslali v hotel v Grčijo in kaj bodo na recepciji s to pošto storili, če bo prišla 14 dni pred nami? Kaj bo naredil s to pošto lastnik apartmaja? Kaj si bo sploh mislil?

Ko bi vse steklo gladko, bi morali volivci glasovnico že v soboto, 12. julija, vložiti v priloženo kuverto in jo poslati volilni komisiji – in upati, da se do ponedeljka, 21. junija, vrne »domov«.

Vsem kolobocijam s pošto se lahko izognejo tisti, ki bodo dopustovali v Istri. Pripeljejo se lahko na volišče Omnia v Kopru in se po glasovanju odpeljejo nazaj dopustovat. Za to možnost je treba do srede, 9. julija, obvestiti okrajno volilno komisijo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.