|  Politika

Verjamem...

Z ustanovitvijo Šoltesove stranke Verjamem se konkurenca na levi sredini povečuje

Šoltes je s svojo listo že na prvem merjenju moči na evropskih volitvah osvojil tretje mesto.

Šoltes je s svojo listo že na prvem merjenju moči na evropskih volitvah osvojil tretje mesto.
© Borut Krajnc

Na slovensko politično prizorišče bo danes vstopila še ena nova stranka. Imenovala se bo Verjamem, edini kandidat za njenega predsednika pa je nekdanji predsednik računskega sodišča in novoizvoljeni evropski poslanec Igor Šoltes. Kongres bo namenjen vzpostavitvi pogojev za začetek delovanja stranke in s tem za začetek priprav na volitve v DZ. Šoltes, ki je včeraj mudil v Bruslju, dodatnih pojasnil o kongresu ni želel dajati, kot pravi, bo vse jasno v sredo. Na dnevnem redu kongresa, objavljenem na spletnih straneh liste, s katero je Šoltes nastopil na evropskih volitvah, pa so med drugim tudi sprejem statuta in programa stranke ter volitve organov stranke. VEČ>>

Kot je pojasnil predstavnik iniciativnega odbora za ustanovitev stranke Zvijezdan Mikić, je edini kandidat za predsednika stranke Šoltes, ki je tudi pobudnik za ustanovitev stranke. O kandidatih za ostale funkcije, tudi podpredsedniška mesta, se po njegovih besedah na ravni iniciativnega odbora še usklajujejo, usklajevanja bodo predvidoma zaključili neposredno pred kongresom. Ustanovnemu zboru bodo v sprejem ponudili tudi programska izhodišča, o katerih Mikić ni želel govoriti. Na programski konvenciji, ki bo predvidoma 16. junija, pa bodo ta izhodišča po njegovih napovedih dopolnili z obsežnim programom, s katerim bo stranka nastopila na državnozborskih volitvah. Na spletnih straneh Šoltesove liste, postavljenih pred volitvami v Evropski parlament, pa je kot bistveno izhodišče navedena večja vključenost družbe pri oblikovanju boljše države.

Na kongresu v Kranju po Mikićevih besedah pričakujejo okoli 200 ljudi, kolikor jih je potrebnih za formalno ustanovitev stranke. Povabili so svoje podpornike in prijatelje, ki so jim podporo izkazali že na evropskih volitvah. "Dogodek razumemo predvsem kot notranji dogodek, zaradi tega nismo vabili posebnih gostov," pojasnjuje Mikić. Kot pravi, ne gre za predvolilno zborovanje, ampak je kongres namenjen vzpostavitvi formalnih pogojev za začetek delovanja stranke in s tem za začetek opravil za udeležbo na državnozborskih volitvah. Nekdanji predsednik računskega sodišča Igor Šoltes je sicer politično udejstvovanje napovedal lansko jesen z ustanovitvijo društva Verjamem. S svojo listo je že na prvem merjenju moči na evropskih volitvah osvojil tretje mesto in si kot nosilec liste zagotovil mandat v Evropskem parlamentu.

Po ustanovitvi Zavezništva Alenke Bratušek (ZAB) in ustanovnem kongresu Stranke Mira Cerarja tako pred parlamentarnimi volitvami, ki so razpisane za 13. julij, na levem polu slovenskega političnega prostora nastaja gneča. Izkušnja z evropskih volitev, na katerih sta v Sloveniji slavili listi SDS s tremi ter NSi in SLS z dvema mandatoma, medtem ko je več levosredinskih strank ostalo pred vrati Evropskega parlamenta, pa je prvake slednjih spodbudila k medsebojnemu povezovanju.

Sodelovanje na prihajajočih volitvah sta tako na eni strani napovedali uveljavljeni stranki SD in DeSUS, na drugi strani pa željo po povezovanju izražajo tudi nekatere novonastajajoče stranke. Premierka, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek je tako na sobotni ustanovni kongres njenega zavezništva ZAB povabila praktično vse predsednike obstoječih in nastajajočih strank na levici z izjemo prvaka PS Zorana Jankovića. Zbrane na kongresu ZAB je nagovoril tudi Šoltes in izrazil upanje, da imajo ne glede na morebitne razlike stranke toliko modrosti in poguma, da bodo znale in zmogle živeti skupaj. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.