Borut Mekina

 |  Ekonomija

Vzajemna želi 25 milijonov evrov

© Uroš Abram

Zavarovalnica Vzajemna je za naslednji teden sklicala skupščino, na kateri želi »privatizirati« 24,3 milijona evrov. Uprava, ki jo vodi Aleš Mikeln, in nadzorni svet, ki ga vodi Aleksandra Podgornik, bosta namreč prihodnji teden predlagala, naj Vzajemna preveč pobrane premije iz preteklosti preoblikuje v svoj kapital. Več >>

Zasebne zdravstvene zavarovalnice Vzajemna, AS in Triglav so namreč v preteklih letih pobrale preveč zavarovalnih premij. V zadnjih mesecih se je zato večina tudi odločila za njihovo znižanje. Ostalo pa je vprašanje, kaj storiti z akumuliranimi dobički iz preteklih let, ki so jih morale prej zavarovalnice porabljati izključno za zdravstvene storitve. Bivši zdravstveni minister Tomaž Gantar je želel lani s pomočjo interventnega zakona te milijone zavarovalnicam »podariti«, a mu to zaradi upora koalicijskih poslancev ni uspelo. Kot je znano, je moral nato Gantar tudi odstopiti. Sedaj pa želi Vzajemna to isto, kar je parlament zavrnil, uresničiti preko skupščine.

Da se to prihodnji petek ne bi zgodilo, so v poslanski skupini SD danes že tudi poslali javni poziv članom skupščine, naj se pretekli dobički »namenijo članom družbe iz naslova sklenjenega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja kot dobropis premije za to zavarovanje«. A v skupščini Vzajemne ima, kot je znano, zelo velik vpliv skupina posameznikov okrog obubožane Perutnine Ptuj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.