|  Politika

Referendum zanimal premalo volivcev

Veselje ob predaji zbranih podpisov volivcev za referendum je danes zamrlo

Veselje ob predaji zbranih podpisov volivcev za referendum je danes zamrlo
© Borut Krajnc

Danes so volivci na referendumu odločali o uveljavitvi zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih. Gre za prvi referendum po novih pravilih, ko mora za preprečitev uveljavitve zakonske novele proti zakonu glasovati najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev, torej 343.000 volivk in volivcev. Udeležba je po neuradnih rezultatih le 11,68-odstotna. Novela arhivskega zakona tako ostaja v veljavi. Med volivci, ki so glasovali, jih je sicer 32,67 odstotka glasovalo za, 67,33 odstotka pa proti uveljavitvi zakona.

Neuradni delni izidi po skoraj vseh preštetih glasovnicah kažejo, da se je današnjega glasovanja na referendumu udeležilo 200.042 volivk in volivcev oziroma 11,68 odstotka volilnih upravičencev. To pomeni, da pobudnikom referenduma na čelu s prvopodpisano poslanko SDS Evo Irgl na volišča ni uspelo privabiti zadostnega števila volivcev, da bi zakon zavrnili. Za preprečitev uveljavitve zakonske novele bi namreč moralo po novih referendumskih pravilih proti zakonu glasovati najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev, torej 343.000 volivk in volivcev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.