Igor Mekina

 |  Svet

Za 5.000 bomb plutonija v kleti

Japonska ima velike količine presežnega plutonija, o katerem je pozabila poročati IAEA in s katerim bi lahko v primeru potrebe že v pol leta izdelala jedrsko orožje

Japonska je po poročanju kitajske CNTV Mednarodni agenciji za atomsko energijo 'pozabila' prijaviti 80 kilogramov visoko obogatenega plutonija, s katerim bi lahko naredili kar 80 jedrskih bomb. Do Japonske kritično poročilo IAEA se nanaša na leti 2012 in 2013. Plutonij je bil uradno označen kot 'mešani oksid' (MOX) oziroma mešanica oksidov urana in plutonija, ki bi lahko bil uporabljen kot gorivo v jedrskih reaktorjih. V resnici je šlo za plutonij, ki so ga inšpektorji našli v tretjem, izključenem reaktorju podjetja za proizvodnjo elektrike Kjušu v prefekturi Saga južno od mesta Genkai. Omenjena informacija dokazuje, da je problemov v zvezi z jedrskim materialom precej več od običajnega postavljanja Irana na prvo mesto potencialnih kršilcev sedanjega režima ravnanja z jedrskim materialom. VEČ>>

Prve informacije o najdbi je objavila Kakujoho, spletna stran, ki se ukvarja z jedrskimi informacijami. V skladu s poročilom, ki so ga IAEA predale japonske oblasti, naj bi bilo v državi na podoben način shranjeno za 1,6 tone plutonija, čeprav ga je bilo še leta 2011 2,2 tone. Ostanek naj bi bil po trditvah japonskih oblasti plutonij v uporabi in zato naj tudi ne bi bil podvržen poročanju mednarodnim ustanovam. Vendar pa so strokovnjaki iz Japonske in sveta opozorili, da japonsko poročanje ni točno in bi lahko služilo zamegljevanju stanja zalog jedrskega materiala, ki bi se lahko uporabil tudi za izdelavo jedrskih bomb. Zaradi te možnosti pa so najbolj zaskrbljeni predvsem v Kitajski.

Japonska se sicer ponaša z zelo velikimi količinami jedrskega materiala, iz katerega je mogoče narediti jedrske bombe. Strokovnjaki opozarjajo, da ima Japonska kljub miroljubni ustavi pravzaprav 'atomske bombe v kleti' in jih s svojim znanjem lahko izdela v kratkem času. Japonska naj bi imele po lastnih podatkih preko 44 ton plutonija (9,3 tone v državi in 35 ton v Franciji in Veliki Britaniji). Japonski jedrski reaktorji so sicer od katastrofe v Fukušimi v stanju prostega teka oziroma mirovanja.

Kitajska je od Japonske doslej že večkrat zahtevala, da naj se odreče svojemu jedrskemu materialu in predvsem plutoniju. Japonska je podpisnica Konvencije o neširjenju jedrskega orožja, vendar je po informacijah iz vladnih krogov država ne glede na to sposobna izdelati jedrsko orožje in to že od tedaj, ko je pred 30 leti pognala svoj prvi reaktor za proizvodnjo plutonija in prve centrifuge za bogatenje urana. Japonska ima zato tehnične kapacitete za izdelavo jedrskega orožja od tistega trenutka naprej, ko je pridobila prvih pet do deset kilogramov plutonija. Z vsem plutonijem, ki ga ima danes bi lahko izdelala celo 5.000 jedrskih bomb, ob tem pa tudi 1,2 tone obogatenega urana.

Tehnično znanje seveda ni enako izdelavi orožja, toda strokovnjaki so prepričani, da bi tehnološko napredna Japonska to lahko dosegla v zgolj šestih mesecih, če bi bila seveda sprejeta politična odločitev za izdelavo jedrskega orožja. Pravzaprav so številni japonski politiki japonske jedrske elektrarne podpirali prav zaradi potenciala, ki ga imajo – možnosti, da se tudi na ta način izdela jedrsko orožje. »Jastrebi imajo radi jedrsko orožje in zato imajo tudi radi jedrski program, kot največji približek temu cilju. Ne morejo se odreči ideji, da bi to uporabili v zastraševalne namene,« ocenjuje Jeffrey Lewis, direktor programa neširjenja jedrskega orožja v vzhodni Aziji v okviru mednarodnega inštituta Monterey v Kaliforniji.

Kljub temu pa se pritisk na Japonsko, da naj se odreče jedrskemu materialu in nadzoru nad njim vse bolj krepi. Tudi zaradi naraščajočih napetosti med Kitajsko in Japonsko v južnem kitajskem morju, ki bi lahko ta del sveta spremenili v nov sod smodnika. ZDA na primer od Japonske zahtevajo vrnitev 331 kilogramov plutonija, to je dovolj za izdelavo 40 ali 50 jedrskih bomb, ki so jih na Japonsko poslale v času hladne vojne.

Vendar Japonska ob tem pošilja v svet drugačna sporočila. Oktobra namreč namerava pognati reaktor za hitro izdelavo plutonija v Rokašu. Že leta 2005 je več kot 150 znanstvenikov in tudi nobelovcev zahtevalo ustavitev tega reaktorja. Reaktor bi lahko proizvedel 8 ton plutonija letno – dovolj za 1.000 takšnih jedrskih bomb, kot je bila odvržena na Nagasaki. Kitajski strokovnjaki tudi opozarjajo, da je bil ta reaktor zgrajen zato, da bi služil kot obrat za izdelavo goriva za povsem novo vrsto jedrskih reaktorjev, vendar so ti načrti zaradi katastrofe v jedrski elektrarni Fukušima sedaj zaustavljeni in zato ni razloga, da bi ta reaktor sploh pričel z delom – razen če pravi nameni Japonske niso drugačni od uradnih.

Februarja letos je kitajska državna agencija Xinhua objavila pomenljiv komentar, v katerem je bilo zapisano, da »v primeru če ima neka država veliko več jedrskega materiala kot ga potrebuje, skupaj s plutonijem, primernim za vojaško uporabo, potem ima svet dober razlog, da se vpraša – zakaj je temu tako?« Steve Fetter, nekdanji pomočnik direktorja urada za znanost in tehnologijo v Beli hiši je prepričan, da kitajska opozorila in strah niso brez osnove. »Imel sem zasebne pogovore na Kitajskem, kjer so me spraševali, zakaj ima Japonska ves ta plutonij, ki ga ne morejo uporabiti. Dejal sem, da so se morda zmotili in jim je ostala velika zaloga. Toda če ste nezaupljivi, potem na to gledate drugače,« opozarja Steve Fetter, danes profesor na Univerzi Maryland. Strokovnjak za jedrsko orožje Leonard Spector navaja, da je velika količina plutonija v kitajskih obrambnih belih knjigah zadnjih štirih letih omenjena kot nevarnost. Ob tem pa ima tudi Japonska razlog za posredno zastraševanje nekaterih drugih sosed – Severne Koreje, ki že ima jedrsko orožje, njene rakete Ndong pa lahko dosežejo tudi Japonsko.

Vendar pa Jacques Hymans, profesor mednarodnih odnosov na Univerzi v Južni Kaliforniji, opozarja, da so v japonskih državnih strukturah tudi 'veto igralci', ki lahko še pravočasno preprečijo tajno izdelavo japonskega jedrskega orožja tako, da se temu uprejo ali pa informacije o začetku tajnega programa sporočijo javnosti. Danes naj bi jih bilo zaradi Fukušime še več kot nekoč. Kljub temu pa je očitno, da si je Japonska celo brez izdelanega jedrskega orožja s svojim presežnim plutonijem in visokim tehnološkim znanjem uspela zagotoviti zelo samosvoje sredstvo za zastraševanje, ki kljub temu ni v središču pozornosti mednarodne javnosti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.