Tea Wutte

 |  Družba

Proti brezdomcem z bodicami

V Londonu in še nekaterih evropskih mestih so se odločili, da bodo brezdomcem prenočevanje na ulicah preprečili tako kot golobom – s posebnimi bodicami

Zanimivo je, da so se v Londonu bodice pojavile na zelo nenavadnih mestih – tudi pod mostovi, nadstreški, vežami, okni prodajaln in podobno.

Zanimivo je, da so se v Londonu bodice pojavile na zelo nenavadnih mestih – tudi pod mostovi, nadstreški, vežami, okni prodajaln in podobno.
© Arhiv Mladine

V Londonu so si za pregon brezdomcev omislili nenavadno metodo. Na mestih, kjer najpogosteje spijo ali posedajo brezdomci, so v zadnjem času namestili posebne bodice, na katerih je zelo težko sedeti ali ležati. Bodice se redno postavljajo tja, kjer so doslej spali nekateri brezdomci ali pa celo matere z otroci, kot poroča Telegraph. Metoda je znana in že preizkušena na golobih, ki jih s streh in okenskih polic preganjajo na podoben način, vendar ta metoda vsaj doslej še ni bila uporabljena na ljudeh. Brezdomcem zato konstruktorji počivališč namenjajo različna 'fakirska gnezda', s katerimi poskušajo preprečiti, da bi spali na različnih klopeh ali sedežih. Vendar pa inovativnega načina za odstranjevanje brezdomcev vsi niso bili veseli. Nova metoda naj bi namreč na družbenih omrežjih takoj povzročila tudi val obsodb. Vse skupaj je še posebej neprijetno tudi zato, ker se je število britanskih bogatašev v času ekonomske krize podvojilo, istočasno pa je na milijone družin v Veliki Britaniji samo korak od tega, da izgubijo svoje domove. VEČ>>

Ta trend je opazen tudi v svetu, saj je ultra bogatih vse več, medtem ko vse bolj narašča tudi število revežev. Po podatkih, ki jih zbirata Wealth X in banka UBS, so milijarderji od začetka krize leta 2009 pa do danes povečali svoje bogastvo za 223 milijard dolarjev. Skupno bogastvo ultra bogatih posameznikov je večje od bruto družbenega proizvoda vsake države na svetu razen ZDA ali Kitajske, s tem denarjem pa bi lahko na primer pokrili ameriški deficit vse do leta 2024. V ZDA je 515 milijarderjev, na Kitajskem jih je 157, v Nemčiji 148, Veliki Britaniji 135, v Rusiji pa 108. Štirje najbolj znani megamilijonarji so Bill Gates, Carlos Slim, Amancio Ortega Gaona in Warren Buffet. Od leta 2009 se je število velikih milijarderjev povečalo še za 60 odstotkov, saj se je temu klubu pridružilo novih 810 milijarderjev, tako da jih je skupaj danes že 2.170. Vendar je to samo začetek, saj naj bi jih bilo ob sedanjem trendu naraščanja števila leta 2020 že okoli 3.900. Povprečen milijarder ima štiri domove, od katerih je vsak v povprečju vreden okoli 20 milijonov dolarjev.

V primerjavi s tem bogastvom so težave brezdomcev na londonskih ulicah še toliko bolj škandalozne. Britanska civilnodružbena organizacija Crisis je takoj obsodila novo londonsko prakso. »Škandalozno je že to, da mora kdorkoli v Veliki Britaniji v 21 stoletju spati na ulici. Vendar se je v zadnjih treh letih število tistih, ki spijo na ulicah v Londonu, povečalo na visokih 75 odstotkov. Za temi številkami so resnični ljudje, ki se borijo s pomanjkanjem strehe nad glavo, zmanjševanjem socialnih prispevkov in sredstev za brezdomce, s katerimi bi si lahko na na novo zgradili svoje življenje. Zaslužijo si bolje kot to, da se jih potiska do naslednjih vrat navzdol po ulici,« je dejala Katharine Sacks-Jones, vodja politike in kampanj pri organizaciji Crisis.

Zanimivo je, da so se v Londonu bodice pojavile na zelo nenavadnih mestih – tudi pod mostovi, nadstreški, vežami, okni prodajaln in podobno. Londončani so tudi odkrili, da so bile bodice nameščene na cesti Southwark Bridge. Ironija je v tem, da so bile bodice nameščene pred uradi britanske šole za osteopatijo, alternativne medicinske šole, ki se ukvarja z zdravljenjem s pomočjo gibanja, masaž in iztegovanja mišic obolelih oseb. Veliko ljudi je bodice primerjalo s podobnimi bodicami, ki so nameščene na strehah zaradi preganjanja golobov. Ob tem so se na nekaterih socialnih omrežjih pojavili tudi komentarji, v katerih so nekateri zagovarjali takšne metode s trditvijo, da brezdomcev pač nihče ne mara in da so takšne bodice v zadnjem času postale popularne ne zgolj v Londonu, pač pa tudi v nekaterih drugih evropskih mestih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.