|  Ekonomija

Slovenija z 0,3-odstotnim padcem

V EU z najvišjo rastjo BDP Poljska in Madžarska, z največjim padcem Nizozemska

Med državami članicami EU sta v prvem letošnjem četrtletju najvišjo gospodarsko rast zabeležili Madžarska in Poljska. Bruto domači proizvod (BDP) obeh se je okrepil za 1,1 odstotka. Na drugi strani se je najbolj skrčilo gospodarstvo Nizozemske, ki je beležila 1,4-odstotni padec, ugotavlja evropski statistični urad Eurostat. Med državami članicami, za katere je Eurostat ta teden objavil popravljene podatke, je Madžarski in Poljski sledila Danska z 0,9-odstotno gospodarsko rastjo, medtem ko se je BDP Nemčije in Velike Britanije glede na trimesečje poprej okrepil za po 0,8 odstotka. VEČ>>

Pri padcih je na drugi strani Nizozemski sledila Estonija z 1,2-odstotnim krčenjem BDP, medtem ko sta Ciper in Portugalska zabeležila 0,7-odstotni padec. Na letni ravni je medtem najhitrejšo gospodarsko rast s 3,8 odstotka beležila Romunija, sledili sta ji Poljska s 3,5-odstotnim in Madžarska s 3,2-odstotnim zvišanjem. Na letni ravni so bili padci BDP najvišji na Cipru (-4,1 odstotka), v Estoniji (-1,5 odstotka) ter v Grčiji (-1,1 odstotka). Slovenija je med januarjem in marcem na četrtletni ravni beležila 0,3-odstotni padec, na letni pa 1,5-odstotno rast BDP.

Eurostat je ta teden v drugi oceni potrdil prvotno oceno o 0,2-odstotni gospodarski rasti v območju evra v prvem letošnjem četrtletju. Osemindvajsetčlanska EU je BDP v primerjavi s trimesečjem poprej okrepila za 0,3 odstotka. V obeh primerih se je rast BDP glede na četrtletje poprej upočasnila za 0,1 odstotne točke. V primerjavi s prvim četrtletjem lani pa se je BDP držav z evrom med januarjem in marcem okrepil za 0,9 odstotka, članic EU pa za 1,4 odstotka. V četrtletju poprej je bila gospodarska rast območja z evro na letni ravni 0,5-odstotna, v EU pa je bila enoodstotna. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.