|  Politika

Kosovo s starim novim premierjem

© Sutra.ba

Demokratska stranka Kosova (PDK) aktualnega premiera Hashima Thacija je zmagovalka nedeljskih parlamentarnih volitev na Kosovu. Stranka je prejela 31 odstotkov glasov ob 42-odstotni volilni udeležbi. Več >>

Na drugo mesto se je s 26 odstotki glasov uvrstila opozicijska Demokratska zveza Kosova (LDK) bivšega prištinskega župana Ise Mustafe, sledijo pa Samoopredelitev Albina Kurtija s 13,73 odstotka, Zveza za prihodnost Kosova (AAK) Ramusha Haradinaja z 9,65 odstotka ter Pobuda za Kosovo Fatmirja Limaja in Jakupa Krasniqija s 5,36 odstotka glasov, poroča STA.

Prvič po letu 2008, ko je Kosovo razglasilo neodvisnost, je Beograd je k udeležbi volitev pozval tudi srbsko manjšino.

V primerjavi z volitvami leta 2010 so nedeljske volitve potekale mirno. Tudi opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) so že sporočili, da so volitve potekale »na profesionalen način«.

Kot poroča BBC, je bilo ob tokratnih volitvah prvič po razglasitvi neodvisnosti tudi veliko govora o ekonomiji in brezposelnosti ter kako stanje izboljšati. Okrog dve tretjini mlajših od 25 let je brezposlenih, okrog polovice 1,8 milijonov prebivalcev Kosova pa je revnih. (sta, bbc, dv)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.