Damjana Kolar

 |  Kultura

Gogol Bordello ponovno v Ljubljani

V Cvetličarni bo 11. junija ob 21.00 ponovno nastopila multietnična gypsy punk atrakcija iz New Yorka Gogol Bordello, ki je znana po svojih energičnih nastopih, v katerih kombinirajo vrhunsko muziciranje in teatralno nastopaštvo. V Ljubljano tokrat prihaja v okviru evropske turneje Gonzo Turbo Auto Pilot, na kateri predstavlja zadnji album Pura Vida Conspiracy.Več>>

Na albumu je 12 skladb, ki so prežete z idejami vzhodnjaške filozofije o spajanju razpadle in spodbujanju svetovne zavesti. "Zame je glasba način raziskovanja človeškega potenciala," pravi Hutz, ki z udarnimi nastopi to energijo širi med publiko.

Gogol Bordello je skupina, ki jo nedvomno morate videti v živo, saj občinstvo navdušuje z edinstveno mešanico romske in vzhodnoevropske melodike. Punkovskim, dub in kabaret aranžmajem s primesmi klezmerja, reggaeja, skaja dodajajo raznolikost z zvokom harmonike, violine in mešanice jezikov. Skupino, ki na koncertnih odrih nastopa že od leta 1999, vodi ukrajinski priseljenec Eugene Hutz s pisano podporo ameriških emigrantov iz Rusije, Belorusije, ZDA, Etiopije, Ekvadorja in azijskih back vokalistk.

V zadnjih letih so Gogol Bordello po mnenju revije Billboard "najbolj vroč svetovni band iz New Yorka," revija Rolling Stone pa jih je razglasila za "najbolj divjo živo skupino." V svoji bogati karieri so nastopili na največjih ameriških in evropskih festivalih (Coachella, Lollapalooza, Bonnaroo, Roskilde, Rock am Ring, Reading and Leeds), svetovno prepoznavnost pa so dosegli, ko so nastopili skupaj z Madonno na London Live Earth leta 2007, kjer so skupaj zaigrali skladbo La Isla Bonita, pojavili pa so se tudi v njenem filmu Filth And Wisdom.