|  Ekonomija

Klinična slika slovenskih financ

Proračun v petih mesecih s 707 milijoni evrov primanjkljaja; prihodki višji za skoraj 18 odstotkov

Nedavčni prihodki so v prvih petih mesecih dosegli skoraj 405 milijonov evrov in bili za 78 odstotkov višji kot v lanskem prvem petmesečju.

Nedavčni prihodki so v prvih petih mesecih dosegli skoraj 405 milijonov evrov in bili za 78 odstotkov višji kot v lanskem prvem petmesečju.
© Tomaž Lavrič

Državni proračun je v prvih petih mesecih pridelal nekaj nad 707 milijonov evrov primanjkljaja, potem ko je ta v enakem obdobju lani znašal malo manj kot 1,14 milijarde evrov. Maja je bil proračun celo v presežku. V državno blagajno se je od januarja do maja nateklo skoraj 3,45 milijarde evrov oz. 17,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Letošnji proračun predvideva primanjkljaj v višini malo več kot milijardo evrov, kar pomeni, da primanjkljaj do konca maja predstavlja že okoli 70 odstotkov načrtovanega letnega. V celotnem letu 2013 je primanjkljaj znašal skoraj 1,54 milijarde evrov. VEČ>>

Ministrstvo je informacijo predstavilo tudi članom komisije DZ za nadzor javnih financ. Državni sekretar na ministrstvu Mitja Mavko je povedal, da je proračun, če bi sklepali le po izvrševanju v petih mesecih, ustvaril nekaj več kot tretjino nižji primanjkljaj. Razlika je skoraj 38 odstotkov. Samo v maju je proračun ustvaril 15,1 milijona evrov presežka prihodki nad odhodki, kar je daleč najboljši rezultat letos. Zadnji presežek je ustvaril decembra lani, skoraj 81 milijonov evrov.

Davčni prihodki so v prvih petih mesecih letos dosegli 2,67 milijarde evrov in bili v primerjavi z enakim obdobjem lani višji za 14,7 odstotka. Davki na dohodek in dobiček so bili s 554,6 milijona evrov v medletni primerjavi višji za 64,8 odstotka, davki na blago in storitve pa so bili glede na lansko prvo petmesečje z 2,02 milijarde evrov višji za 5,8 odstotka. Pri tem ugodno sliko po navedbah ministrstva kažejo na primer prihodki od davka na dodano vrednost, ki so v prvih petih mesecih letos dosegli 1,25 milijarde evrov in bili glede na isto obdobje lani višji za 9,5 odstotka oz. 108 milijonov evrov. To je po pojasnilih ministrstva posledica višje stopnje davka in pa tudi ukrepov vlade za učinkovitejše pobiranje davkov v sklopu paketa ukrepov proti sivi ekonomiji.

Pozitivna so tudi gibanja pri dohodnini, saj so bili prihodki glede na enako obdobje lani višji za 14,9 odstotka in dosegli malo več kot 357 milijonov evrov. Prihodki od davka od dohodka pravnih oseb so se ustavili pri 199,4 milijona evrov in bili s tem za 687 odstotkov oz. za 174 milijonov evrov višji kot v enakem obdobju lani. Ministrstvo pojasnjuje, da je aprila proračun na podlagi letnega poračun davka za leto 2013 ustvaril prihodke v višini 20 milijonov evrov, medtem ko je lani v tem času država s tega naslova zavezancem vrnila 148 milijonov evrov. Prihodki od trošarin so bili v petih mesecih glede na enako obdobje lani nižji za 3,8 odstotka in dosegli 564 milijonov evrov. To je po navedbah ministrstva predvsem posledica v povprečju nižjih trošarin na energente ter manjših prodanih količin cigaret.

Nedavčni prihodki so v prvih petih mesecih dosegli skoraj 405 milijonov evrov in bili za 78 odstotkov višji kot v lanskem prvem petmesečju. Poglavitni razlog za to je po pojasnilih ministrstva vplačilo koncesnine na minuli dražbi za radijske frekvence za mobilno telefonijo. Prihodki s tega naslova so dosegli 148,7 milijona evrov. V državni proračun se je iz bruseljske blagajne v obdobju od januarja do maja nateklo 358 milijonov evrov, kar je glede na enako obdobje lani za 1,8 odstotka več. Po rebalansu naj bi se iz evropskega v slovenski proračun letos vrnilo skoraj 1,2 milijarde evrov, potem ko se je lani skoraj 934 milijonov evrov.

Skupni odhodki državnega proračuna so v prvih petih mesecih dosegli nekaj nad 4,15 milijarde evrov in bili v primerjavi z realizacijo v lanskem prvem petmesečju višji za 2,1 odstotka, je objavilo ministrstvo za finance. Veliko proračunsko breme so po letih rasti javnega dolga postale obresti. V prvih petih mesecih je država za plačila obresti skupaj odštela 662,4 milijona evrov, kar je 14 odstotkov več kot lani. Je bila pa majska dinamika odplačil z 72,1 milijona evrov za polovico nižja kot aprila in za skoraj 60 odstotkov nižja kot marca.

Letos naj bi skupna odplačila obresti dosegla skoraj 940 milijonov evrov in primanjkljaj je zaradi tega precej višji. Brez plačil obresti je bil proračun maja za 86,6 milijona evrov v presežku, aprila pa je primarni presežek znašal skoraj 76 milijonov evrov. V prvih petih mesecih pa je bil primarni primanjkljaj (ob neupoštevanju plačil obresti) pri malo manj kot 60 milijonih evrov. Mavko je v kontekstu bremena zadolženosti spomnil na zniževanje pribitkov na slovenske državne obveznice in povedal, da se v zadnjem času ne znižujejo vsem državam območja evra enako. Sloveniji so se tako veliko bolj kot drugim in trgi po njegovih besedah Slovenijo jemljejo kot verodostojnega partnerja, ukrepe vlade pa imajo za ustrezne. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.