|  Politika

Dobičkonosno pisanje Clintonove soproge

Hillary Clinton na promocijski turneji svoje nove knjige

Nekdanja državna sekretarka ZDA Hillary Clinton je včeraj v New Yorku podpisovala svojo novo knjigo z naslovom Težke izbire. V njej opisuje leta, ki jih je preživela na čelu State Departmenta. Knjigo bo sicer predstavljala na turneji, na kateri bo v vrsti medijskih nastopov pojasnjevala svoja stališča o vprašanjih, ki zanimajo ameriško javnost. Največ odziva pri kritikih je dobila njena trditev, da sta bila skupaj z soprogom Billom Clintonom po koncu njegovega drugega predsedniškega mandata revna kot cerkveni miši. Zaradi vrste škandalov sta namreč imela več milijonov dolarjev pravniških dolgov. Hiši v Washingtonu in v državi New York, v skupni vrednosti 4,5 milijona dolarjev, pa pod hipoteko. VEČ>>

Clintonova sedaj za govor povprečno prejme 200.000 dolarjev in samo s tem je po odhodu s položaja državne sekretarke v slabih dveh letih zaslužila pet milijonov dolarjev. Kljub temu soproga, ki za govore dobiva tudi do 750.000 dolarjev, še zdaleč ne dosega. Bill Clinton je do lanskega leta z govori zaslužil 106 milijonov dolarjev in to je bil glavni dejavnik, da sta se že leta 2004 znebila vseh pravniških dolgov. Clintonova sicer na najbolj žgoče vprašanje v knjigi in med intervjuji ne odgovori. Pravi, da se bo glede predsedniške kandidature leta 2016 odločila morda prihodnje leto.

Odgovorila pa je na vprašanje o Monici Lewinsky, nekdanji pripravnici v Beli hiši s katero je imel njen soprog spolno razmerje in ga je skorajda stalo predsedniškega položaja. "Če bi jo srečala, bi ji zaželela vse dobro in upam, da si lahko ustvari življenje, v katerem bo našla smisel in zadovoljstvo," je dejala. V knjigi so zajeta tako zunanjepolitična kot notranjepolitična vprašanja iz časa njenega mandata državne sekretarke. Med drugim tudi razkrije, da je bil najboljši nasvet, ki ga je dobila od svojih predhodnikov, tisti od Warrena Christopherja, ki je bil v prvem mandatu njenega moža državni sekretar. Dejal ji je, naj nikoli ne načrtuje dopusta v avgustu, ker se takrat vedno nekaj zgodi.

Po prihodu na čelo State Departmenta je nemudoma sklenila zavezništvo z obrambnim ministrom Robertom Gatesom, uživala pa je v debatah z vedno uglajenim in simpatičnim podpredsednikom Josephom Bidnom, čeprav se vedno z njim ni strinjala. Podobno se ni strinjala niti z Obamo in te primere tudi opiše v knjigi. Za razliko od Obame je želela oborožiti sirske upornike proti Bašarju al Asadu, prav tako ni želela zavreči egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka v času arabske pomladi. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.