Damjana Kolar

 |  Kultura

5. Festival migrantskega filma

Dežela vmes

Dežela vmes

Letošnji festival, ki bo na različnih prizoriščih v Ljubljani potekal od 12. do 20. junija, bodo odprli s projekcijo avstralskega dokumentarnega filma Dežela vmes. Film ponuja intimni vpogled v zakrita življenja prebežnikov iz podsaharske Afrike, ki si zasilno domovanje uredijo v gorah severnega Maroka. Po projekciji bo sledil pogovor z režiserjem Davidom Fedelejem. Več>>

Slovenska filantropija in Zavod Voluntariat že od leta 2010 svetovni dan beguncev (20. junij) obeležujeta s festivalom migrantskega filma. Tudi z letošnjo edicijo ostajajo zvesti svojemu poslanstvu in bodo z bogatim filmskim programom in obfestivalskimi aktivnostmi osvetlili različne vidike migracij, azila in integracije priseljencev v novo družbeno okolje. "Migracije (p)ostajajo eden izmed osrednjih globalnih trendov 21. stoletja, zato je festival posvečen vsem ljudem, ki so primorani zapustiti svoje domove in iskati zaščito izven svojega domačega okolja. Z njimi in za njih opozarjamo, da je nujno, da jim omogočimo dostojno življenje v naši skupnosti, zato je potreben kritičen premislek migracijskih in azilnih politik ter skupno delovanje za polnopravno vključitev vseh migrantov," so zapisali organizatorji festivala.

Na mednarodni razpis letošnjega festivala je prispelo 170 filmov, programska ekipa pa je 50 najboljših žanrsko raznolikih filmov (23 dolgometražnih in 27 kratkometražnih) uvrstila na program. V tekmovalnem programu se bo za nagrado potegovalo 10 filmov, najboljšega pa bo izbrala festivalska žirija v sestavi: Varja Močnik (Kino Otok), Jurij Meden (Slovenska kinoteka) in Ognjen Radivojević (Srbsko kulturno društvo Danilo Kiš).

Poleg filmskih projekcij bo potekal tudi bogat spremljevalni program: pogovori na teme Trgovina z ljudmi v nogometu, Družbeno angažiran film danes, Prilaščanje zemljišč in naravnih virov, migrantske rime, delavnica Hansa-Georga Eberla o ustvarjanju dokumentarnih filmov v okoliščinah, ki zadevajo položaj beguncev, deportacije in realnost deportiranih oseb na relaciji med Evropo in Afriko, tudi tokrat pa ne bo manjkala glasba in kulinarične specialitete oddaljenih kultur.