Petra Tihole

 |  Mladina 24  |  Kultura

Vsi drugačni, vsi enakopravni

Sklepni dogodek umetniškega projekta za opolnomočenje manjšin

Predstavniki manjšin v najširšem pomenu te besede na delavnici Bojana Jablanovca

Predstavniki manjšin v najširšem pomenu te besede na delavnici Bojana Jablanovca
© Nada Žgank

Družbenokritični umetniški tandem KITCH, v katerem delujeta Nenad Jelesijević in Lana Zdravković, že dobro desetletje izvaja interdisciplinarni umetniški pristop in z umetniškimi projekti opozarja na nepravičnost, neenakopravnost, izkoriščanje ter hinavščino v družbi. Nazadnje sta skupaj z različnimi umetniki mentorji izvedla kulturnoizobraževalni projekt, namenjen manjšinam. Sklop delavnic z imenom Multimedijski praktikum za opolnomočenje manjšin naj bi udeležencem pomagal približati sicer ne ravno rožnate razmere za delovanje v slovenski kulturi ter jih opremil z naborom izkušenj in večjo samozavestjo za morebitno delo ali celo zaposlitev na multimedijskem področju.

V slabo leto trajajočem izobraževalnem procesu so odpirali vprašanja vseh vrst identitet in manjšin, od nacionalne, etnične, spolne do razredne in subkulturne ter s tem povezana vprašanja diskriminacije in marginalizacije. »Koncept manjšine je konservativen. Kljub temu da ima legalen status, med ljudmi ustvarja hierarhijo in vrednostno opredeljevanje,« opozarja Zdravkovićeva in dodaja, da sta sama projekt, ki temelji na preiskovanju in eksperimentiranju z identiteto, prav zato želela vzpostaviti na načelu enakopravnosti in upoštevanja heterogenosti. Manjšine so obravnavali v najširšem smislu. Skozi prizmo različnih marginaliziranih skupin.

Da dejansko obstaja potreba po tovrstnem izobraževanju, katerega glavni namen je spodbujanje zaposlovanja najbolj ranljivih družbenih skupin, je pokazalo že veliko zanimanje za delavnico. Izmed tridesetih prijavljenih so jih najprej izbrali trinajst, na koncu je ostalo le devet udeležencev. »Izkazalo se je, da se je ravno tistim ekonomsko najbolj ogroženim posameznikom zaradi osebnih okoliščin tudi najtežje vključiti v takšen program,« razmišljata kitchevca. Zato bodo v prihodnje tem najbolj ranljivim skupinam namenili še več pozornosti.

Usposabljanje, ki je bilo zamišljeno kot dolgotrajen proces, je potekalo v dveh stopnjah. Prvo v obliki laboratorija na področju sodobnih scenskih umetnosti je vodil gledališki režiser, ustanovitelj in umetniški vodja kolektiva Via Negativa Bojan Jablanovec. S pomočjo njegove inventivne avtorefleksivne metode, ki jo razvija zadnjih deset let, so udeleženci raziskovali same sebe, spoznavali so se, se učili gledanja ter artikuliranja videnega. Na delavnicah je vsak od udeležencev pripravil svojo predstavitev in jo nato vedno znova pokazal skupini, ta pa se je na videno odzvala, dajala pripombe, pomisleke, ideje. Na podlagi tega je potem vsak razvil svojo zgodbo.

V nadaljevanju so se posamezniki posvetili specializiranemu usposabljanju na izbranem področju in s pomočjo mentorjev so pridobili raznovrstna znanja, ne le s področja sodobnih scenskih umetnosti, temveč tudi videa, performansa, multimedijske tehnike, pisanja scenarijev in organizacije kulturnih dogodkov.

Vse skupaj že ima pozitivne učinke. Triindvajsetletna Puljčanka Olja Grubić, sveža diplomantka na Akademiji za vizualne umetnosti v Ljubljani, ki se je v okviru delavnic ukvarjala z organizacijo kulturnih dogodkov, je v tem času z njihovo pomočjo na ministrstvu za kulturo prijavila projekt in tudi pridobila sredstva za njegovo izvedbo. Jelesijeviću se zdi ravno ta plat projekta izredno pomembna – da bodo izkušnje z usposabljanja mladim, ki šele vstopajo v prekarne razmere sodobnoumetniške produkcije, v pomoč tudi v prihodnje.

Zdaj se v ljubljanski Stari mestni elektrarni pripravljajo na sklepni del projekta, na multimedijski happening Fantom identitete, v okviru katerega bomo lahko videli, kaj so se udeleženci brezplačnega interdisciplinarnega usposabljanja pravzaprav naučili.

»Opolnomočenje se dogaja na več ravneh, tudi s tem, ko prevzemaš odgovornost. In na odru moraš stati za svojo odločitvijo, za svojim videnjem,« je prepričan Jablanovec. In opolnomočenci Urša Dubravica, Olja Grubić, Gaja Madžarević, Slobodan Malić, Ivana Mandarić, Yuliya Molina, Anja Prebil, Prabh Amar Deep Singh in Jernej Škof so si po njegovem priborili pravico stopiti pred občinstvo.

V prepletu videa, performansa, besedila in manj zamejenih form bodo tako pripravili enkratni dogodek, v okviru katerega bomo priča osebnim zgodbam ljudi, ki nam bodo nastaviti ogledalo ter vsak na svoj način, z lastnim angažmajem, v nekaterih primerih pa tudi uporom, poskušali podreti nekatere družbene predsodke in stereotipe, s tem pa tudi prevetriti naš pogled na že ustaljene družbene vloge.

Multimedijski dogodek:
Fantom identitete
Kdo: udeleženci delavnice za opolnomočenje manjšin
Kje: Stara mestna elektrarna, Ljubljana
Kdaj: 14. junija 2014 ob 20. uri

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.