|  Svet

Ukrajina brez ruskega plina

Ukrajinski minister za energijo Juri Prodan je potrdil, da je Rusija prekinila dobavo, je pa zagotovil, da bo Ukrajina kljub prekinitvi dobave še naprej zagotavljala tranzit ruskega plina naprej v Evropo

Po prekinitvi dobave ruskega plina Ukrajini so v Bruslju sporočili, da dobava plina članicam EU za zdaj poteka normalno.

Po prekinitvi dobave ruskega plina Ukrajini so v Bruslju sporočili, da dobava plina članicam EU za zdaj poteka normalno.
© Getty Images

Rusija je ustavila dobavo plina Ukrajini, ker veliki sosedi do izteka roka ni plačala dolga. Ukrajina je zagotovila, da bo kljub prekinitvi dobave poskrbela za tranzit ruskega plina naprej v Evropo. V Bruslju so potrdili, da dobava plina državam članicam EU za zdaj poteka normalno. Rusija je dobavo plina Ukrajini prekinila, ker ji do izteka roka ob 10. uri po krajevnem času ni plačala 1,95 milijarde ameriških dolarjev dolga za plin. Ruski energetski velikan Gazprom je takoj po izteku roka sporočil, da bo Ukrajini plin dobavljal le še po vnaprejšnjem plačilu. VEČ>>

Ponoči se je neuspešno končal še zadnji krog pogajanj med Moskvo in Kijevom, na katerih se strani nista uspeli dogovoriti o ceni plina. Kijev je bil pripravljen poplačati dolg za dobavo plina novembra in decembra lani v višini 1,95 milijarde ameriških dolarjev, kot je to zahtevala Moskva. Ukrajina je ob tem zahtevala, da naj Rusija ceno za prihodnjo dobavo plina zniža s 485 na 326 dolarjev za 1000 kubičnih metrov plina. Ruska stran je vztrajala, da je 385 dolarjev za 1000 kubičnih metrov njena zadnja ponudba.

Ukrajinski minister za energijo Juri Prodan je potrdil, da je Rusija prekinila dobavo, je pa zagotovil, da bo Ukrajina kljub prekinitvi dobave še naprej zagotavljala tranzit ruskega plina naprej v Evropo. Izpolnjevanje tranzitnih obveznosti do EU potrdil tudi vodja ukrajinske družbe Naftogaz Andrej Koboljev. Na seji vlade v Kijevu je dodal, da lahko Ukrajina brez ruskega plina zdrži do decembra. Povedal je še, da Ukrajina prosi EU, naj ji dovoli dobavo plina iz Slovaške.

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je Ukrajini očital izsiljevanje ter posvaril, da bo nekonstruktivna drža Kijeva zelo negativno vplivala na ukrajinsko gospodarstvo. Ob tem je poudaril, da je Moskva pripravljena na nadaljnja pogajanja, vendar pa mora Ukrajina najprej plačati dolg. Moskva je poleg tega vložila tožbo za tožbo 4,5 milijarde dolarjev proti Kijevu na arbitražnem sodišču v Stockholmu in obvestila EU o možnih motnjah v oskrbi s plinom. Ukrajinska družba Naftogaz pa je na arbitražnem sodišču v Stockholmu vložila tožbo proti Gazpromu za šest milijard dolarjev.

Po prekinitvi dobave ruskega plina Ukrajini so v Bruslju sporočili, da dobava plina članicam EU za zdaj poteka normalno, bo pa treba zagotoviti ustrezne zaloge plina v Ukrajini do konca poletja. "V prihodnjih tednih ne bo težav, dobili bomo potreben plin," je dejal evropski komisar za energijo Günther Oettinger na novinarski konferenci na Dunaju, a obenem opozoril, da se lahko pojavijo težave v mrzli zimi.

Tudi Oettingerjeva tiskovna predstavnica Sabine Berger je v Bruslju zatrdila, da dobava plina EU poteka "normalno", a ob tem opozorila, da bo treba zagotoviti ustrezne zaloge plina v Ukrajini do konca poletja. Ukrajina ima sedaj 13,5 milijarde kubičnih metrov zalog plina. To zalogo bi bilo treba do konca poletja po navedbah komisije povečati na od 18 do 20 milijard kubičnih metrov plina. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je medtem Ukrajino in Rusijo ob robu gospodarskega foruma v španskem Santaderju pozval, naj se potrudita in poiščeta dogovor, ter ocenil, da je predlog komisije dobra podlaga zanj.

V komisiji še vedno upajo, da se bodo pogajanja nadaljevala. "Včeraj smo zaznali znamenja, da se je Rusija pripravljena vrniti za pogajalsko mizo," je dejala Bergerjeva. Komisija predlaga, naj Ukrajina takoj plača milijardo dolarjev, preostanek pa v mesečnih obrokih v prihodnjem pol leta, tako da bi vse račune poravnala do konca leta. Cena za plin pa naj bo pozimi 385 dolarjev za 1000 kubičnih metrov plina, poleti pa okoli 300 dolarjev. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.