Igor Mekina

 |  Družba

Posebna poročevalka Chelsea Clinton

Hčerka nekdanjega prvega para ZDA zgolj za nekaj prispevkov na televiziji NBC zasluži 600.000 dolarjev na leto. Doslej od te medijske hiše prejela že 1,55 milijona dolarjev

Hčerka ameriškega predsednika Billa Clintona in prve dame Hillary Clinton je po pisanju ameriških medijev kot 'posebna poročevalka' televizijske mreže NBC od novembra 2011 letno zaslužila osupljivih 600.000 dolarjev. Podatke o tem je prvi objavil Politico. V skladu s temi podatki naj bi Clintonova najmlajša za vsako minuto, ko se je pojavila v programu NBC-ja, zaslužila neverjetnih 26.724 dolarjev. NBC sicer ni želela odgovoriti na vprašanja Politica, ker v televizijski hiši »ne komentirajo podrobnosti veljavnih pogodb«, toda po navedbah Politica naj bi bili podatki iz verodostojnih virov. V televizijski postaji razkritja niso zanikali. V Politicu so objavili tudi podatek, da naj bila pogodba v zadnjem času sklenjena na mesečni ravni, tako da bi lahko Chelsea lahko prekinila pogodbo v trenutku, ko se bo njena mati odločila da napove kandidaturo za predsednico ZDA. VEČ>>

To naj bi se zgodilo sicer šele leta 2016, Chelseino pogodbo in njeno nadaljevanje pa naj bi v televizijski hiši ponovno ocenili ob koncu leta. To pa pomeni, da je Chelsea Clinton samo do tega trenutka od NBC-ja dobila za 1,55 milijona dolarjev. Še bolj presenetljivo je število novinarskih prispevkov, ki naj bi jih za ta denar pripravila hčerka nekdanjega prvega para ZDA. Po podatkih Business Insiderja naj bi Chelsea za NBC pripravila komaj 14 prispevkov, ob tem pa naj bi imela po podatkih NBC-ja pripravljena »še dva prispevka za naslednji teden in v pripravi še dva prispevka, za katera naj bi se snemanja začela v naslednjih tednih«. Tudi težavnostna stopnja omenjenih prispevkov je zgodba zase – med 14 prispevki je na primer nekaj intervjujev, oddaja o rejniških družinah ter o programu terapevtskih psov, namenjenih vojakom.

V eni od reportaž je Chelsea predstavila temnopolto žensko, ki je svoj denar in čas posvetila izobraževanju revnih otrok v kraju Pine Bluff v Arkansasu. Pripravlja tudi zgodbe za serijo 'Making the Difference' o ljudeh in organizacijah, ki skušajo izboljšati življenja ljudi v svojih skupnostih. Nič posebnega torej in nič takega, kar ne bi znali veliko bolj poceni narediti tudi drugi novinarji. Chelsea, ki se je doslej umikala pred očmi javnosti, pripravlja tudi doktorat na univerzi Oxford, dela pa tudi za sklad Clinton, ki ga je ustanovil njen oče. Ob tem so jo drugi novinarji NBC-ja intervjuvali glede njenega dobrodelnega dela in o vlogi pri inavguraciji predsednika Baracka Obame. V eni od oddaj je poudarila, kako »zelo tvegano in načelno potezo« naj bi naredila Stella McCartney, dizajnerka in hčerka pevca Paula McCartneya, ko je proizvajalcu Gucciju dejala, da »ne bo delala z usnjem«. Naredila je tudi intervju z Judy Blume, ki je prodala že 80 milijonov knjig in je bila zagotovo zelo potrebna medijske pozornosti, lani aprila pa je naredila tudi intervju z vodilnimi iz zavarovalne hiše GEICO – o njihovi maskoti, kuščarju.

Vsi prispevki skupaj, ki jih je posnela Chelsea Clinton za izjemnih 1,55 milijona dolarjev v zadnjih dveh letih in sedmih mesecih, naj bi bili torej dolgi komajda 58 minut. Kljub temu so v sporočilu, poslanemu Politicu, v televizijski hiši NBC zapisali, da »še naprej uživajo v čudovitem delovnem odnosu s Chelsea in so ponosni na njeno delo«. V nekaterih drugih ameriških medijih pa so opozorili, da tako visoki honorarji za tako pičlo delo odpirajo očitno vprašanje o ciljih televizije NBC, ki »osebi brez kakršnekoli novinarske ali medijske izkušnje ali kakršnekoli javnega prispevka daje visoko delovno mesto in s tem povezano izjemno visoko plačo«. Odgovor naj bi bil po oceni komentatorja L.A. Timesa Michaela Hiltzika očiten, to pa je, da so se v NBC-ju želeli »priliznili družini Clinton«.

To menda ni prvi poskus NBC-ja, da se prikupijo tistim, ki so na oblasti. Leta 2009 je namreč ista postaja najela tudi Jenno Bush Hager, hčerko bivšega ameriškega predsednika Georga Busha, ki je vodila oddajo 'Danes'. Visoki komentatorski mesti sta na postaji MSBBC dobili tudi Meghan McCain, hčerka senatorja Johna McCaina, in Abby Huntsman, hčerka nekoč pomembnega predsedniškega kandidata republikancev Jona Huntsmana. Ob tem v ZDA talentirani in dobri novinarji zaradi krize v ameriških medijih neprestano izgubljajo delovna mesta, delo pa se vse bolj prepušča 'freelancerjem', ki so prisiljeni delati pod mizernimi pogoji. Vse skupaj je kot ponavadi povezano z denarjem. NBC je v lastništvu Comcast-a, ki je bližje Demokratom, isto podjetje pa še vedno čaka na dovoljenje Obamine administracije za nakup podjetja Time Warner, kar bi lahko privedlo do oblikovanja največje medijske korporacije v ZDA.

Nekateri ameriški komentatorji pa v vsem skupaj vidijo tudi satirično stran. »Morda je dejstvo, da je Chelsea Clinton plačana 600.000 dolarjev za izmišljene intervjuje s kuščarji, tipičen primer vplivanja. Ali pa dokaz nenavadnega odpora do kapitalizma. Kajti medtem ko se njeni starši borijo, da bi postali milijarderji, Chelsea komajda služi šestštevilčne vsote. To pa ni zelo ameriško,« so se iz zgodbe ponorčevali na strani The Washington Free Beacon.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.