|  Svet

Izraz 'rdečekožec' izrazito žaljiv

Rdečekožci iz Washingtona izgubili pravico do imena

Ameriško poklicno nogometno moštvo Washington Redskins (Rdečekožci) je izgubilo pravico do patenta svojega imena, ker je žaljivo do domorodnih Američanov oziroma Indijancev, za katere je v časih osvajanja divjega zahoda napačno veljalo, da imajo rdečo kožo. Ameriški zvezni urad za patente je ugodil pritožbi petih Indijancev, ki so zahtevali, da se ime končno črta s seznama sprejemljivih, ker žali njihovo ljudstvo. VEČ>>

Patentni urad je sicer enako odločitev sprejel že leta 1999, vendar se je klub ameriškega nogometa lige NFL pritožil na sodišče in leta 2003 zmagal. Klub ima tudi tokrat možnost pritožbe, patentni urad pa je priznal, da nima moči, da klubu prepreči uporabo imena. Rdečekožci se lahko najprej pritožijo na patentni urad, kasneje pa na sodišče. Praktične posledice odločitve patentnega urada so sicer za Indijance, ki se počutijo užaljene, slabe. Nogometni klub ne bo mogel zahtevati zaščite patenta, torej bo lahko izraz uporabljal in tržil kdorkoli drug. Indijanci upajo, da se bo sedaj debata okrog imena kluba, ki traja že nekaj časa, le prevesila v prid spremembi, ki bo manj žaljiva do njih. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.