»Dovolj je bilo ustrahovanja sodnikov«

Pogovor s predsednikom Vrhovnega sodišča gospodom Brankom Maslešo, objavljenem v zadnji številki Mladine, bi utegnil pustiti napačen vtis, da je predsednik republike Borut Pahor ravnodušen do vloge sodstva in pomena krepitve pravne države.

Predsednik republike posveča temu vprašanju v njegovih izjavah, govorih in ravnanjih osrednjo pozornost. Še preden je minil mesec dni od njegove prisege, je že sprejel visoke predstavnike Ustavnega sodišča Republike Slovenije. V sporočilu za javnost smo v Uradu predsednika Republike Slovenije zapisali, da so se pogovarjali »o kritičnih ocenah delovanja institucij pravne države, ki da so legitimne in tudi koristne. Za demokratično družbo pa postanejo nedopustne, ko in če prerastejo grožnje in pritiske.«

Predsednik republike se je udeležil svečanosti ob dnevu pravosodja in v govoru poudaril, da »za rešitev gospodarske krize delovanje pravne države sicer ni dovolj, da pa je vse drugo ukrepanje brez delovanja pravne države premalo«. Njegov gostitelj je bil predsednik Vrhovnega sodišča Branko Masleša. V nedavnem govoru na drugi konferenci slovenskih pravnikov iz sveta in Slovenije, pa je znova podčrtal »da je potrebno odločitve ustanov pravne države sprejeti in spoštovati, pa naj se z njimi strinjamo ali ne«.

Izjava predsednika Vrhovnega sodišča Masleše, da so bili »naši poskusi, da bi s predsednikom republike izmenjali poglede neuspešni«, ter »da je predsednik ocenil, da bomo to lahko storili kasneje«, potrebuje temeljito pojasnilo. V urad nismo prejeli nobenega uradnega vabila ali prošnje Vrhovnega sodišča za sestanek. Predsednika Pahor in Masleša sta sicer imela v sredini maja letos kratek telefonski pogovor. Predsednik Pahor ocenjuje, da bi bilo morebitno srečanje, uradno ali delovno, v času, ko naj bi Vrhovno sodišče utegnilo presojati zadevo Patria, neprimeren čas za srečanje, saj bi lahko v javnosti po nepotrebnem sprožilo ugibanja o vsebini pogovorov.

Tudi danes je predsednik Pahor mnenja, da ta previdnost ni odveč in da pripomore k izogibanju dvomom v neodvisnost sodstva. Ne nazadnje, sredi lanskega leta podpisana Zaveza za izboljšanje stanja v sodstvu med Vlado RS in Vrhovnim sodiščem po mnenju predsednika republike ni bila zgled samostojnosti in neodvisnosti sodstva. V tej cenjeni reviji je to Zavezo prof. Ljubo Bavcon pospremil z ostro kritiko, »da izvršilna oblast prisili predsednika Vrhovnega sodišča, da podpiše nekakšno zaobljubo o hitrem in učinkovitem sojenju«.

Predsednik republike Borut Pahor si bo še naprej prizadeval za primerne odnose z vsemi vejami oblasti, tudi sodne, za avtoriteto pravosodja in krepitev pravne kulture in pravne države.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.