Zmaga?

Kot sem nekoč že zapisal, vse se odvija po scenariju, ki si ga sam Janez Janša ne bi bolje domislil. Tudi ničesar ne bo prosil (odlog ali alternativno prestajanje zaporne kazni) in v petek ga bo pospremila do zapora velika strankina procesija, kot so napovedali njegovi najbolj tesni sodelavci. Priče bomo mega showu verjetno več tisoč članov in simpatizerjev SDS-a, izkazovanja podpore in predanosti svojemu »po krivici« obsojenemu liderju ter zgražanja nad instancami sodstva, ki so ga obsodili. »Politični proces« kakopak, ob v določenem trenutku najbolj priročni zadevi – Patria. Kaj boljšega za Janševo in strankino promocijo niti mesec pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami? Toliko bolj ko Ustavno sodišče ni zmoglo enotnosti pri opredeljevanju do njegove pritožbe zaradi domnevnega kratenja človekovih pravic. Šest sodnic in sodnikov se o pritožbi ni hotelo izreči, ker da obtoženec ni še izkoristil vseh predhodnih pravnih poti (Vrhovno sodišče), trije pa so mu že ugodili z ugotovitvijo, da prvo in drugostopenjska sodba ni dovolj »vodotesna« da bi ga spravili za zapahe in kot taka torej krivična. Dovolj, da bo glas o »montiranem političnem pregonu neo-komunističnega bloka« proti prvemu imenu opozicije in osamosvajanja Slovenije preglasil v naslednjih dneh vsa predvolilna soočenja in vse zgodbe o predvolilnem ali povolilnem povezovanju idejno ali programsko sorodnih strank. Čemu bi se z morebitno prošnjo, recimo o odlogu pričetka prestajanja kazni na povolilni čas, gospod Janša odrekel temu spektaklu, ki se ne bo, po mojem, zgodil le v petek, ob njegovem prihodu na Dob, ampak se pred zaporom dnevno ponavljal. In mediji bodo seveda tam, veliko bolj kot na drugih strankarskih shodih. Če bo kaj počilo, če se bo zgodil povrh še kak incident, toliko bolje za promotorje teh »spontanih« protestov.

V Kopru smo nekaj takega že videli ob 28-dnevnem priporu župana Popoviča na začetku njegovega prvega mandata leta 2003. Skorajda dnevne povorke po mestnih ulicah in pred Sveto Ano, kjer so se še nahajali koprski zapori.

Sicer verjamem, da ustavnim sodnicam in sodnikom, karkoli imajo odločati, (po izreku Vrhovnega sodišča, če bo zavrnilo Janševo zahtevo za varstvo zakonitosti, bodo znova sedli skupaj) ni in ne bo lahko.

Če bodo »slovenskega Nelsona Mandelo« – kot ga je nekdo od njegovih podpornikov preimenoval danes – znova zavrgli, bodo postali tudi sami del »neo-komunistične zarote« proti njemu, če pa mu bodo ugodili, oziroma mu priznali kratenje človekovih pravic in krivični pregon, bodo zadali hudo in težko popravljivo klofuto celotnemu sodstvu, ki bi ga Janša in njegovi že itak radi čim prej lustrirali in resetirali, seveda po svojih merilih. Nič kaj zavidljiva situacija. A pustimo se presenetiti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.