Borja Močnik

 |  Mladina 25  |  Kultura

Festivalski plonklistek

Prihaja poletje in z njim kup sezonskih glasbenih festivalov. Nekaj v domačih logih, še več pa v okolici.

Občinstvo lanskega Schengenfesta je navdušeno nosilo po rokah energično Skin iz alter rock skupine Skunk Anansie. Kdo bo letos dočakal tak sprejem?

Občinstvo lanskega Schengenfesta je navdušeno nosilo po rokah energično Skin iz alter rock skupine Skunk Anansie. Kdo bo letos dočakal tak sprejem?
© Uroš Abram

Poletje je sinonim za velike glasbene festivale. No, pri nas niti ne toliko. Še ziheraškega Rocka Otočca ni več in tako od »velikih« ostajata le nesrečno poimenovani Schengenfest in specifični Lent, za katerega so do nedavnega prav tako govorili, da ga letos ne bo. V sosednji Hrvaški ne bo drugega največjega festivala Terraneo v Šibeniku.

A to ne pomeni, da bo čas počitnic ali poletnega svaljkanja tudi čas čistega lokalnega glasbenega dolgčasa in tišine. Že tik pred sezono so na jazz festivalu Veronikine zgodbe v Kamniku presenetili s kultno jazz-

ersko skupino Sun Ra Arkestra, ki se je po 30 letih v spremenjeni postavi vrnila v Slovenijo. Pojavljajo se tudi manjše nove pobude, utrjujejo se nišne organizacije, velike multinacionalne franšize plesne plastike se od lani že zajedajo v Hrvaško, v naš mini obalni pas za zdaj še ne.

Zato smo pripravili praktični prelet, površni plonklistek zanimivejših festivalov pri nas in v neposredni okolici. Od malih do velikih. Od spektakularnih do specializiranih. Od kitarskih do basovskih. V kronološkem zaporedju.

Stiropor

Ljubljana, od 13. do 27. junija. Festival, ki bo letos prvič in se pogumno postavlja po robu manku robnih (elektronskih) festivalov v Ljubljani. Številni so poskusili, a obstal ni nobeden. Osrednja dogodka festivala sta dva, prvi se bo zgodil na privlačni lokaciji atrija na ploščadi Slovenskega etnografskega muzeja z britanskim čudaškim glasbenikom Deanom Bluntom v glavni vlogi. Drugi, v sodelovanju s Centrom urbane kulture Kino Šiška, pa na zadnji dan festivala v klubu Gala Hala na Metelkovi obeta pravo sirsko veselico s pevcem Omarjem Souleymanom.

Lent

Maribor, od 20. junija do 5. julija. Črnogledim napovedim navkljub bo festival Lent zaživel tudi letos. Že utečeno kodrlajsasti, neverjetni razpon programa dobiva nove razsežnosti, saj je prvo ime letošnje edicije iz naftalina potegnjeni in oživljeni trdi rock skupine Skid Row. Ne manjkajo drugogodbene eksotike. Ne manjka Siddharta.

INmusic

Zagreb (Hrvaška), od 23. do 25. junija. Najbližji med največjimi festivali, ki hkrati tudi najmanj udari po denarnici. V »zagrebškem Tivoliju«, na Jarunu. Vrhunci bodo precej kitarski, saj so korenček na vrhu palice imena, kot so The Black Keys, poleg dua White Stripes najatraktivnejši dvojec novega rhytm & bluesa, in alterrockerski veterani iz skupine Pixies, ki so letos izdali povratniški album Indie Cindy. Ne manjkajo niti bolj hip viže psihedelično poperske skupine MGMT in z vseh strani hvaljeni indie rock zasedbe Foals.

Jazz Festival Ljubljana

Ljubljana, od 2. do 5. julija. Že 55. po vrsti, tokrat z izjemno privlačnim in hkrati delikatesnim programom, s poudarkom na Skandinavcih, natančneje Norvežanih, in klavirju. Glavna favorita sta rockersko obarvani zid zvoka skupine Jagga Jazzist in grammyjevec, vokalist z mehkimi podlagami in izrazitim glasom Gregory Porter.

Urban Art Forms, Poolbar in FM4 Frequency

Gre za tri avstrijske festivale: Urban Art Forms se bo v Gradcu zgodil med 3. in 5. julijem, Poolbar v Feldkirchu med 4. julijem do 17. avgustom, FM4 Frequency pa v St. Pöltenu med 13. in 16. avgustom. Trije festivali, vsi avstrijski, vsak zelo drugačen od drugih dveh. Urban Art Forms je plesna masovka s povsem ziheraškim programom redkih didžejevskih zvezdnikov, kot sta Fatboy Slim in Steve Aoki. Poolbar je manjši festival pri starem mestnem bazenu z vsaj malo bolj nišnimi izvajalci, kot sta BBC-jev trendseter, radijski in klubski džokej ter glasbeni raziskovalec Gilles Peterson in žlahtna alternativka Anna Calvi. Frequency je festival najpronicljivejše avstrijske glasbene radijske postaje FM4; letos streljajo z velikimi topovi: z rockerji Queens of the Stone Age in s plesnobasovskim poflom Skrillexom.

Exit

Novi Sad (Srbija), od 10. do 13. julija. Pionirska masovka, ki vse bolj spi na lovorikah in se še zmeraj spoprijema z različnimi organizacijsko-finančnimi težavami. Ki se počasi tudi drobi: na spektakularni Petrovaradinski trdnjavi smo že junija dočakali »rockovsko« drobtinico, julija pa sledi še plesna s Sea Dance Festivalom, kje drugje kot v črnogorski Budvi. Osrednji dogodek vabi k plezanju na mestno trdnjavo s pevcem – »blurovcem« – Damonom Albarnom, ki je kljub dolgoletni karieri šele letos izdal samostojni prvenec. Pa z večnima Pet Shop Boys in pozabljeno disco divo Glorio Gaynor.

Trnje fest

Trnje pri Pivki, od 11. do 12. julija. Mali, nišni festival »drugačne muzike« in manj uveljavljenih izvajalcev na edinstveni lokaciji v kraškem borovem gozdičku med vrtačami. Naredi-sam opozicija generičnim poletnim masovkam. Program je še neznanka, saj ga bodo, kot vsako leto, tudi tokrat objavili zadnji hip. Slogan: »Festival za vse, ki nimajo za morje.«

Umbria Jazz

Perugia (Italija), od 11. do 20. julija. Obsežen, bolj srednjetočen jazzovski festival na različnih mestnih lokacijah, tudi pod milim nebom. Vrhunec bo nedvomno naveza legend žanra, vizionarskega klaviaturista Herbieja Hancocka in prav tako raziskovalnega, izjemnega improvizatorja, saksofonista Wayna Shorterja. Institucija zvoka New Orleansa v eni osebi, Dr. John, se bo poklonila Louisu Armstrongu, nastopajo pa tudi »najbolj uigrana« hiphoperska skupina The Roots in še številna velika imena (pop) jazza. Na račun bodo prav tako prišli ljubitelja soul godbe, saj prihaja najbolj uigrana retro ekipa žanra, zbrana okoli založbe Daptone.

Soundwave

Tisno (Hrvaška), od 17. do 21. julija. Eden bolj simpatičnih »manjših« festivalov britanskih elektronskih trendov, seveda tudi v organizaciji Britancev. Vrhunec je eden redkih didžejevskih nastopov v celinski Evropi – kaj šele na Balkanu – ameriškega podzemnega superproducenta Madliba, ki mu zaradi odbitosti, prostojazzovskega pristopa in izjemne produktivnosti lahko rečemo kar »Sun-Ra hiphopa«.

Metal Days in Punk Rock Holiday

Dva festivala, ki se obeteta ob sotočju Soče in Tolminke pri Tolminu. Metal Days od 20. do 26. julija, Punk Rock Holiday od 5. do 9. avgusta. Ob sotočju Soče in Tolminke pri Tolminu se je na prvem večjem festivalu na tej edinstveni lokaciji včasih leno zibalo ob reggae ritmih, zadnji dve leti pa se slama, skače in poga z dvema ambicioznima težkoriferskima organizacijama, ki obe ponujata aktualen in zelo obsežen presek scen. Metalci si že manejo roke ob napovedi nastopov velikanov trash metala Megadeth in deathmetalske skupine Children of Bodom, punkrockerji pa ob napovedi veteranov No Fx in Sick of It All.

Kreativni tabor Sajeta

Tolmin, od 30. julija do 3. avgusta. Sajeta bo letos postregla z vrnitvijo odpisanega domačega kulta Borghesia in z »one man bandom«, kitarsko kričečo distorzijo Damirja Avdića. Spet bo torej alter in glasbenemu programu tudi letos dodaja delavnice, predavanja, razstave in projekcije.

Shengenfest

Vinica, od 1. do 3. avgusta. Festival, katerega organizatorji pri izbiri imena niso razmišljali, da se Hrvaška utegne priključiti EU kaj kmalu za Slovenijo, in ki se je letos nekoliko opogumil s programom, a poleg Laibacha na oder še zmeraj postavlja 2Cellos. Na krilih novega albuma Donker Mag prihaja južno-

afriška atrakcija, rap-raverski popkulturni in provokativni fenomen Die Antwoort. Že ne vem katerič pa pridejo tudi britanske laganice skupine Morcheeba. Za vse jugonostalgike na lajnap dodajajo Bajago, za pop veseljake makedonskega popularizatorja elektronike Kirila Džajkovskega, za bolj kitarske fene popa pa je tu finski HIM.

Dimensions Festival in Outlook Festival

Oba domujeta v hrvaškem Pulju. Dimensions Festival od 27. do 31. avgusta, Outlook Festival od 3. do 7. septembra. Gre za največja evropska, bratska festivala britanske invazije na Hrvaško, legitimne (basovske) elektronike, hiphopa in kulture zvočnih sistemov, kjer med nastopajočimi ne manjka tako rekoč nič, kar je žgečkalo po ušesih hip publike in o čemer se je pisalo v trendi medijih zadnje leto. In to čisto blizu nas. Na uvodnem koncertu festivala Dimensions na kičasti lokaciji v puljski areni bodo hipsterji omedlevali ob nastopu Caribouja in dvojca DARKSTAR. Bratski Outlook nas prepričuje s hiphoperskim zvezdnikom Busta Rhymesom in dancehallerskim veteranom Barringtonom Levijem, prav tako uvodni koncert na isti čarobni lokaciji pa bo pripravila ena najprepoznavnejših pevk novega soula in hiphopa Lauryn Hill. 5

 

Top 10
Nastopi, ki jih to poletje ne gre zamuditi

1. Die Antwoort, 1. avgusta, Schengenfest, Vinica (popkulturni in provokativni fenomen iz Južnoafriške republike)

2. The Black Keys, 24. junija, INmusic, Zagreb (priložnost, da preverite, ali distorzija priljubljenega dvojca še udari tako zelo gromko)

3. The Roots, 19. julija, Umbria Jazz, Perugia (priložnost, da preverite, ali je hišni band šova Jimmyja Fallona še vedno tudi najbolj uigrana hiphoperska zasedba)

4. Caribou in Darkstar, 27. avgusta, Dimensions, Pulj (mokre sanje mladih hipsterjev, in to v puljski areni)

5. Dean Blunt, Om Unit in Mo Kolours, 24. junija, Stiropor, Ljubljana (žanrsko razmetane, aktualne smernice na sveži lokaciji atrija SEM)

6. Gramatik, 5. septembra, Ljubljana (portoroški wunderkind, ki je obnorel ZDA; ker so Kino Šiška razprodali v pičlih treh dneh, so ga preselili v Križanke)

7. Borghesia, 31. julija, Kreativni tabor Sajeta, Tolmin (kult domačega EDM-a se vrača v posodobljeni postavi)

8. George Clinton & Parliament Funkadelic, 17. julija, Pivo in cvetje, Laško (pionir in inovator galaktičnega gruva, ki je postavil črko P pred besedo funk)

9. Jaga Jazzist in The Necks, 2. in 5. julija, Jazz festival Ljubljana, Ljubljana (norveški zid zvoka in kirurško minimalistična avstralska improvizacija)

10. Madlib in Jonwayne, od 17. do 21. julija, Soundwave, Tisno (zanimivejša protagonista neodvisne velikanke hiphopa Stones Throw boste težko ujeli kje bližje)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.