|  Družba

(Prva) zelena luč za konopljo

Vlada s sprejemom uredbe omogočila uporabo konoplje v medicinske namene

Vlada je januarja letos sprejela sklep, da se uporaba konoplje v medicinske namene ustrezno uredi v uredbi o razvrstitvi prepovedanih drog.

Vlada je januarja letos sprejela sklep, da se uporaba konoplje v medicinske namene ustrezno uredi v uredbi o razvrstitvi prepovedanih drog.
© Tomaž Lavrič

Vlada je na redni seji sprejela uredbo o razvrstitvi prepovedanih drog. Z novo ureditvijo bo omogočena uporaba učinkovin iz konoplje v medicinske namene, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Ker je medicinska stroka podprla uporabo učinkovin iz konoplje za zdravljenje simptomov nekaterih bolezni, je vlada potrdila spremembo omenjene uredbe, s katero v Sloveniji omogoča uporabo zdravil na osnovi kanabinoidov. Konoplja, razen industrijske konoplje, torej ostaja prepovedana droga, registrirana zdravila na osnovi kanabinoidov pa lahko po novem zdravniki predpišejo bolnikom na recept za zdravljenje tistih bolezni, pri katerih so ta zdravila dokazano učinkovita. VEČ>>

Informacije o uporabi konoplje v medicinske namene so dostopne v letaku in v odgovorih na vprašanja na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ministrstva za zdravje.Vlada je januarja letos sprejela sklep, da se uporaba konoplje v medicinske namene ustrezno uredi v uredbi o razvrstitvi prepovedanih drog. Podoben sklep je februarja na seji sprejel odbor DZ za zdravstvo, zato vlada sprejema novo besedilo uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog, ki vključuje vse spremembe in dopolnitve, dosedanje številne dopolnitve uredb pa se razveljavijo.

Hkrati je uredba zaradi naraščajočega števila zaznanih novih psihoaktivnih snovi v EU in pri nas ter posledičnih številnih sprememb in dopolnitev uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog postala v praksi prezapletena in nepregledna, zato vlada RS sprejema novo uredbo o razvrstitvi prepovedanih drog, navajajo v vladnem uradu za komuniciranje. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.