Denis Vičič

 |  Družba

Nekaj statistike za »dobro voljo«

Cene storitev in dobrin v Nemčiji niso dosti višje od slovenskih, a je povprečna plača Slovenca enkrat nižja od plače nemškega delavca. Več>>

Evropski statistični urad Eurostat je objavil podatke o dejanski potrošnji posameznikov (Actual Individual Consumption) v letu 2013. V primerjavi s povprečno potrošnjo na ravni osemindvajsetih držav članic Evropske unije so največ potrošili Luksemburžani, najmanj pa Bolgari. V Luksemburgu je posameznik potrošil 40 odstotkov več kot povprečen Evropejec, Bolgar pa za približno polovico manj od povprečja.

© Eurostat

Slovenci smo podpovprečni potrošniki – potrošili smo 23 odstotkov manj storitev in dobrin od povprečja EU in 29 odstotkov manj od povprečnega prebivalca držav z evrom.

Naši zahodni sosedje Italijani so nekje na sredini, Avstrijci in Nemci pa so potrošili okrog 20 odstotkov več od povprečnega Evropejca. Švicarji, ki niso del EU, so potrošili 30 odstotkov več dobrin in storitev.

Ti podatki sami po sebi ne povedo veliko. Boljša slika o finančnem stanju Slovencev in Evropejcev se pokaže, ko podatke o letni potrošnji primerjamo s podatki o plačah in cenami dobrin in storitev.

Kot sledi iz Wikipedie, kjer so zbrani podatki nacionalnih statističnih uradov, je bila povprečna neto plača v Sloveniji lani 1000 evrov, v Nemčiji 2054 evrov, Avstriji 2114 evrov, Italiji 1900 evrov, Švici 4047 evrov.

Čeprav so torej Nemci, Avstrijci okrog petine oz. četrtine »boljši« potrošniki od povprečja EU in za vsaj 40 odstotkov boljši potrošniki od Slovencev, jih potrošnja stane manj kot nas, saj imajo še enkrat višjo plačo od povprečnega Slovenca. In, kot sledi, ne toliko slabših »nakupovalnih pogojev«.

© Eurostat

V primerjavi s povprečjem 28 držav članic EU so dobrine in storitve najdražje na Danskem, kjer zanje v povprečju plačajo 40 odstotkov več kot drugod po Uniji. V Luksemburgu storitve in blago stanejo okrog 20 odstotkov več, v Bolgariji pa so cene več kot za polovico nižje v primerjavi s povprečjem EU, kažejo podatki Eurostata.

Stroški za prehrano in obleke so v Nemčiji le dva odstotka nad povprečjem EU, v Avstriji sedem odstotkov. Živila so sicer v Avstriji razmeroma draga – 22 odstotkov dražja od povprečja EU, Nemci pa zanje plačujejo le osem odstotkov več od povprečnega Evropejca. Italijani imajo cene dobrin in storitev 12 odstotkov višje od povprečja EU, Švicarji pa za »isti kruh« plačajo 50 odstotkov več.

In kako je pri nas? V Sloveniji za dobrine in storitve plačujemo 17 odstotkov nižje cene od povprečja osemindvajseterice, pri čemer pa so cene živil in oblačil le odstotek pod povprečjem EU. V primerjavi z drugimi članicami imamo še kar poceni alkoholne pijače in tobačne izdelke.

Čeprav torej »zapravljamo« manj od Nemcev in Avstrijcev, imamo zaradi polovico nižjih plač in le deset odstotkov nižjih cen hrane in oblek v primerjavi z nemškimi in avstrijskimi vseeno manj možnosti, da bi kaj privarčevali.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.