STA, dv

 |  Politika

NSA tajni sporazum tudi s Hrvaško

Ameriška agencija za nacionalno varnost (NSA) je v okviru svojega programa RAMPART sklenila tajne sporazume s 33 državami, med katerimi je tudi Hrvaška. Ti sporazumi omogočajo ameriškim obveščevalnim službam, da nadzirajo vso komunikacijo, ki teče po optičnih kablih na ozemlju teh držav, je poročal hrvaški spletni portal Index.hr.Več>>

Kot kažejo dokumenti, ki jih je od nekdanjega sodelavca NSA Edwarda Snowdna dobil danski dnevnik Dagbladet, so med državami, s katerimi je agencija sklenila tajne sporazume, poleg Hrvaške med drugim še Avstrija, Belgija, Češka, Madžarska, Makedonija, Nizozemska, Danska, Finska, Francija, Norveška, Nemčija, Poljska, Grčija, Italija, Romunija, Španija, Švedska, pa tudi Turčija, Indija, Pakistan, Južna Koreja, Savdska Arabija, Tajska.

V sklopu programa RAMPART je NSA po poročanju časnika Dagbladet vzpostavila nadzor nad optičnimi kabli za internet. Po navedbah spletnega portala The Intercept to pomeni, da NSA nadzira ogromne količine zasebne elektronske pošte ter telefonskih in internetnih klicev.

Doslej je bilo že veliko poročil o tem, da pri nadzoru NSA tesno sodeluje z obveščevalnimi agencijami Velike Britanije, Kanade, Nove Zelandije in Avstralije. Zadnji Snowdnov dokument pa kaže, da imajo številne druge države, ki jih NSA navaja kot "tretji partnerji", vse bolj pomembno vlogo s tem, ko NSA dovoljujejo namestitev nadzorne opreme na svoje optične kable, navaja The Intercept.

Da je RAMPART pomemben del aktivnosti NSA, med drugim dokazuje znesek denarja, ki je namenjen zanj. Po poročanju medijev naj bi ameriške davkoplačevalce med letoma 2011 in 2013 stal okoli 170 milijonov ameriških dolarjev.

NSA programa RAMPART ni želela komentirati. Poudarili so le, da ZDA sodelujejo z drugimi državami pod posebnimi in urejenimi pogoji ter tako skupno krepijo varnost vseh.

Snowdnovi dokumenti, ki jih je začel objavljati pred letom dni, so razkrili številne podrobnosti o programih ameriškega nadzora doma in na tujem. Objave so v ZDA privedle do nekaj kozmetičnih sprememb omenjenih programov, vsesplošni nadzor pa se nadaljuje, poroča STA.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.