|  Politika

Bo Janez Janša kmalu zunaj?

Po Matozovem mnenju dovolj razlogov, da Janšo oprostijo

Cilj odbora je odprava sodbe v zadevi Patria, ki je po njihovi oceni neustavna, nezakonita in nepravična.

Cilj odbora je odprava sodbe v zadevi Patria, ki je po njihovi oceni "neustavna, nezakonita in nepravična".
© Borut Krajnc

Odvetnik Janeza Janše v zadevi Patria Franci Matoz je prepričan, da bi v primeru, če bi prevladala pravo in razum, vrhovno sodišče takoj začelo vsebinsko obravnavati Janševo zahtevo za varstvo zakonitosti, odločilo, da so podani vsi pogoji za zadržanje izvršitve pravnomočne sodbe in s tem prekinitev Janševega prestajanja kazni, ter Janšo oprostilo. "V mesecu ali dveh bi lahko vsebinsko odločili, razveljavili sodbo okrajnega in višjega sodišča ter Janšo oprostili. Dejanje, kot je bilo opisano že v obtožnem predlogu, namreč ni kaznivo dejanje," je poudaril Matoz na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, ki jo je pripravil v petek ustanovljeni Odbor za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin - Odbor 2014. VEČ>>

Za dejanje, za katerega je Janša obsojen, niso navedeni ne čas ne kraj in ne način prejema nagrade, je znova opozoril Matoz. Vrhovno sodišče po njegovih besedah glede na 423. člen zakona o kazenskem postopku odloča o odložitvi ali prekinitvi izvršitve kazenske sodbe. "V primeru, da so vsebinski razlogi in očitki zatrjevanih kršitev, predvsem kršitev temeljnih človekovih pravic, verjetni, in če vlagatelj zahteve za varstvo zakonitosti uspe, mora vrhovno sodišče izdati sklep, s katerim odloži izvršitev sodbe," je dejal Matoz. Po drugi strani pa je odložitev kazni zapora mogoča po 24. členu zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, za katero pa mora obsojenec podati predlog. Gre za primere, kot je npr. bolezen, je pojasnil.

Po Matozovih zagotovilih Janša ne bo podal predloga za odložitev kazni zapora po omenjenem členu zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, pač pa bo "krivično kazen prestal, če ne bosta vrhovno ali pozneje ustavno sodišče razsodila pravično in sodbo razveljavila". Odbor 2014 bo deloval mirno in dostojanstveno, vendar odločno in nepopustljivo, je dejal njegov predsednik Damir Črnčec. Odbor poziva k sprejetju takojšnje odločitve vrhovnega sodišča o prekinitvi zaporne kazni za Janšo in k prenehanju "manipuliranja predsednika vrhovnega sodišča v zvezi s tem".

Cilj odbora je tudi odprava sodbe v zadevi Patria, ki je po njihovi oceni "neustavna, nezakonita in nepravična". Ustavno sodišče, ko je zadevo zavrglo, je dalo po navedbah odbora jasno usmeritev, ki pa jo predsednik vrhovnega sodišča "ignorira". Vrhovne sodnike zato pozivajo, da odločijo hitro. Med svojimi cilji odbor omenja tudi dejansko "vzpostavitev vladavine prava, človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter uveljavitev demokratične države". "Zapiranje vodje opozicije v zapor tri tedne pred volitvami v državni zbor Slovenijo postavlja ob bok Belorusiji in Severni Koreji, ne pa razviti in demokratični Evropi," je dejal Črnčec. Državljane pozivajo, da na predvečer državnega praznika na Slovenskem zagorijo kresovi in sveče kot "luč upanja, svobode in pravice".

Matoz je kasneje v javnem pismu predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo pozval, naj ne zavlačuje postopka in naj takoj zagotovi nepristransko in pravično sojenje. "Ker glede na njegove izrečene besede o 'procesu proti Janezu Janši' na dnevih slovenskega sodstva obstaja resen dvom o nepristranskosti, bi lahko to bila njegova zadnja možnost, da dokaže, da vrhovno sodišče deluje zakonito, nepristransko in hitro," piše Matoz. Masleševa zavrnitev zahteve za izločitev vrhovne sodnice poročevalke Maje Tratnik, ki je zaradi videza nepristranskosti bila po oceni Matoza podana iz utemeljenih razlogov, in zavrnitev predodelitve spisa drugemu sodniku, ker ima sodnica poročevalka Tratnikova planiran letni dopust in bo to pomenilo povsem nepotreben zastoj pri odločanju, po prepričanju Janševega odvetnika "samo še krepi dvom v nepristranskost". Vrhovno sodišče je k razumu pri odločanju o Janševi zahtevi pozvala tudi Akademija za strateške študije. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.